Turizem 30.10.2017 10:54

V Sloveniji v devetih mesecih 9,9 milijona turističnih nočitev

Ljubljana, 30. oktobra - V Sloveniji je bilo v prvih devetih mesecih 3,8 milijona prihodov turistov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, in 9,9 milijona prenočitev oz. 12 odstotkov več. Septembra je bilo po sedem odstotkov več prihodov in prenočitev kot leto prej, je danes objavil državni statistični urad.

Piran. Obalno mesto Piran. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Piran.
Obalno mesto Piran.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Bled. Blejski otok, pletne, turizem, jezero. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Blejski otok, pletne, turizem, jezero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tuji turisti so od začetka leta do konca septembra ustvarili 2,8 milijona prihodov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, in več kot 6,8 milijona prenočitev (69 odstotkov vseh), kar je 16 odstotkov več kot v lanskih prvih devetih mesecih.

Domači turisti so ustvarili več kot milijon prihodov ali pet odstotkov več in 3,1 milijona prenočitev ali štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Septembra so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili več kot 458.000 prihodov turistov, za sedem odstotkov več kot septembra lani, in skoraj 1,095 milijona prenočitev, kar je tudi sedem odstotkov več, kot jih je bilo leto prej.

Od tega je bilo skoraj 357.000 prihodov tujih turistov (12 odstotkov več) in skoraj 802.000 prenočitev (11 odstotkov več). Prihodov domačih turistov je bilo nekaj nad 101.000 (šest odstotkov manj), njihovih prenočitev pa skoraj 293.000 (tri odstotke manj).

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so septembra med tujimi turisti ustvarili največ prenočitev, so bili Nemčija (16 odstotkov vseh tujih turistov), Avstrija (12 odstotkov), Italija (devet odstotkov), Velika Britanija (šest odstotkov), ZDA in Češka (po štiri odstotke).

Več turističnih prenočitev kot septembra lani so ustvarili turisti iz skoraj vseh ključnih trgov: iz Velike Britanije za 21 odstotkov več, iz Češke za 20 odstotkov več, iz Nemčije za 12 odstotkov več, iz ZDA za 10 odstotkov več in iz Avstrije za sedem odstotkov več. Prenočitev turistov iz Italije je bilo skoraj enako število kot septembra lani.

V hotelih je bilo septembra letos ustvarjenih več kot 691.000 ali 63 odstotkov vseh prenočitev turistov, v kampih 11 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah šest odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih pet odstotkov, v mladinskih hotelih štiri odstotke in v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih tri odstotke.

Manj prenočitev kot pred letom dni je bilo v kampih, in sicer za osem odstotkov. V vseh preostalih vrstah nastanitvenih objektov pa se je število prenočitev povečalo: v zasebnih sobah, apartmajih, hišah za 19 odstotkov, v mladinskih hotelih za 12 odstotkov, v hotelih za 10 odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih za štiri odstotke in v apartmajskih in počitniških naseljih za tri odstotke.

Največ prenočitev so našteli v gorskih občinah (25 odstotkov ali več kot 271.000), sledile so zdraviliške občine (24 odstotkov), obmorske občine (22 odstotkov) in občina Ljubljana (14 odstotkov).

Število prenočitev se je glede na september lani povečalo v vseh tipih turističnih občin: v občini Ljubljana za 12 odstotkov, v zdraviliških občinah za devet odstotkov, v gorskih občinah za tri odstotke in v obmorskih občinah za en odstotek.