Podjetja 19.10.2017 19:31

Dewesoft letošnja Delova podjetniška zvezda

Ljubljana, 19. oktobra - Delova podjetniška zvezda 2017 je Dewesoft. Trboveljsko podjetje, nagrado je prejelo na drevišnji slovesnosti, je komisijo prepričalo s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo, so poudarili na Delu.

Trbovlje. Logotip podjetja Dewesoft. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Trbovlje.
Logotip podjetja Dewesoft.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so Nasa, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez, piše v obrazložitvi nagrade.

Dewesoft je prihodke v zadnjih 10 letih povečal za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa je ustvaril skoraj štiri milijone evrov čistega dobička. Veliko večino prihodkov ustvari na tujih trgih, od Amerike, Evrope do Azije. Nenehno povečuje tudi število zaposlenih - v Trbovljah jih je 66, pa še 100 po svetu. Ob koncu leta 2016 je družba ustvarila več kot 115.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

"Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji," so zapisali na Delu in dodali, da Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost.

Dewesoft namerava namreč postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. "Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več 100 milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil," so pojasnili na Delu.

Letošnja podjetniška zvezda po oceni komisije obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju - regiji, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovat v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft medtem zaposleni prihajajo na delo iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Dewesoft pomaga pisati tudi nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji uporabljajo njihovo prodajno mrežo po svetu.

Kot je ob prejemu nagrade za STA dejal Orožen, so v podjetju vedno malo presenečeni in zelo navdušeni, če so prepoznani kot dobro podjetje. Domačih nagrad so veseli, saj so te pri njihovih kupcih opažene in jim dajejo kredibilnost. "Če smo doma spoštovani, potem se lažje uveljavljamo v tujini," je dejal.

Za prihodnost imajo v podjetju smele načrte. Širiti namreč nameravajo tako matično podjetje, saj jih po njegovih pojasnilih trg sili, da proizvedejo več, kot pospeševalnik Katapult. "Načrti, ki jih ima Knez, nas postavljajo v to, da moramo še naprej razvijati. Kar bomo zaslužili in dobičke, ki jih bomo ustvarili, bomo večino dali v razvoj in Katapult," je pojasnil.

Katapult je po Orožnovih besedah okolje, s katerim bi želeli ustvariti vse pogoje, da lahko mladi v tej regiji ostanejo. "Da lahko delajo tehnične projekte, da dobre ideje, ki jih imajo, tudi uresničijo. Če pri tem lahko z našim znanjem ali tehniko kako pomagamo, verjamemo, da bomo to pot skrajšali ali vsaj malo olajšali," je še dejal.

Med nominiranimi podjetji so bili še Aerosol, Agitavit Solutions, Amplexor Adriatic, Atotech Slovenija, Damatech, Euro Plus, Frigotransport Pišek & Hsf, I.H.S., LP Mycron, Mebor, Paradajz, Plamtex Int., RLS merilna tehnika, Rosenbauer, SIBO G., Smartis, Sportradar, Trival antene in VRC.

Letošnja dvajseterica podjetij, ki se je uvrstila v končni izbor, je leta 2016 ustvarila 226 milijonov evrov prihodkov, več kot 40 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja in dobrih 26 milijonov evrov čistega dobička.