Podjetja 19.10.2017 19:00

Primorsko-notranjska gazela je podjetje Sitor stiskalnice

Ljubljana, 19. oktobra - Primorsko-notranjska gazela za letošnje leto je družba Sitor stiskalnice iz Pivke, ki je največji proizvajalec hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mase v Evropi in Ameriki. Družba je s tem še zadnja izbrana regijska finalistka v izboru Slovenska gazela 2017, ki ga pripravlja družba Dnevnik.

V podjetju Sitor 30 let izdelujejo stiskalnice. V zadnjih 15 letih so izdelali 95 odstotkov hidravličnih stiskalnic za izdelavo plošč iz polietilena in propilena na evropskem in ameriškem trgu. Zaposlujejo približno 50 delavcev. V zadnjih petih letih so prodajo podvojili in lani ustvarili 9,7 milijona evrov prihodkov.

Nominiranca za primorsko-notranjsko gazelo sta bili še podjetje za računalniški inženiring in avtomatizacijo procesov Goap iz Nove Gorice in koprsko podjetje za špedicijo in transport VV-Log.

V regiji je na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij po prodaji v zadnjih petih letih 19 podjetij, ki imajo sedež v Kopru, po 12 jih ima svoje uprave v Novi Gorici in Sežani. Sledita Ajdovščina z osmimi in Postojna s šestimi.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih v regiji so v minuli petletki odprla 1094 novih delovnih mest, kar predstavlja 75-odstotno rast, medtem ko jih je ostalo regijsko gospodarstvo izgubilo skoraj 600. Prodajo so dvignili za 201 odstotek, dodano vrednost pa za 174 odstotkov.

Z današnjo razglasitvijo je znanih vseh šest letošnjih finalistov za Slovensko gazelo 2017, ki jo bodo razglasili 25. oktobra v Ljubljani. Ob Sitorju se bodo zanjo potegovala še podjetja Varis kot podravsko-pomurska gazela, Tehnos kot savinjsko-zasavska gazela, Don Don kot gazela osrednje Slovenije, 3fs kot gorenjska gazela in Adria Dom kot gazela dolenjsko-posavske regije.