Startupi 18.10.2017 13:17

Trio s projektom klasične glasbe na Kickstarter

Ljubljana, 18. oktobra - Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so na platformi Kickstarter zagnali "globalno glasbeno vas", da bi s podporo donatorjev pridobili repertoar za zasedbo omenjenih instrumentov. V 40 dneh želijo zbrati 11.000 dolarjev, s katerimi bi financirali kompozicije, jih izvedli in tudi posneli.

Ljubljana. Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so na platformi Kickstarter zagnali projekt, da bi s podporo donatorjev pridobili repertoar za zasedbo omenjenih instrumentov. Foto: Kickstarter

Ljubljana.
Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so na platformi Kickstarter zagnali projekt, da bi s podporo donatorjev pridobili repertoar za zasedbo omenjenih instrumentov.
Foto: Kickstarter

Sodelavci grosupeljske glasbene šole so se za kampanjo na Kickstarterju, znanem pretežno po najrazličnejših izdelkih in inovacijah, odločili, ker želijo izvajati dobro glasbo skladateljev iz različnih držav.

"Želeli smo profesionalizirati vse člene v produkciji glasbe, od komponista prek izvajalca do producenta," je na današnji novinarski predstavitvi povedal Petrič. Njihovo glavno vodilo pa je bilo pridobiti izvirne skladbe za flavto, trio in klavir. Ker slovenski predstavniki, kot je pojasnil, na platformo nimajo neposrednega dostopa, jim je to omogočil posrednik iz ZDA, od tam pa so tudi že dobili ponudbo dveh skladateljev, da jim napišeta skladbo.

Odzvali so se tudi že štirje domači komponisti, Črt Sojar Voglar, Igor Krivokapič, Andrej Makor in Tine Bec, ki so že ali še bodo prispevali dela za omenjeno zasedbo. Cilj tria je posneti in izvesti od šest do osem kompozicij, odvisno od dolžine, to pa nameravajo storiti ne glede na uspešnost kampanje, ki bo trajala do 24. novembra. Posnetke bodo omogočili svojim podpornikom, tudi prek digitalnih prenosov, je povedal Petrič.

Promocija klasične glasbe na Kickstarterju je po besedah Sojar Voglarja nekaj novega. Projektu se je odzval, ker glasba po njegovem mnenju ne sme postati muzejska umetnost, ampak morajo nastajati nova dela. Mogoče pa bo, kot je dejal, spodbudil tudi druge ansamble, da se odločijo za kaj podobnega, prav tako se bo z njim slovenskim skladateljem morda odprla pot na koncertne odre po svetu.

Podobnega mnenja je tudi Krivokapič, ki se mu zdi nesmiselno, da bi klasična glasba ostala v okvirih, začrtanih pred 250 leti. "Imamo ogromno vrhunskih glasbenikov, občutek pa je, da globalno tega ne znamo izkoristiti," je poudaril na predstavitvi. Kot je dodal, je trio s to, po njegovem mnenju simbolično kampanjo storil veliko že s tem, da je opozoril, da želi nekaj prispevati h klasični glasbi, v kateri se povprečna starost poslušalcev viša.