#družba 18.10.2017 12:05

Statistični urad vabi na pot z mobilnim telefonom v žepu

Ljubljana, 18. oktobra - Statistični urad RS se je v okviru raziskovanja dnevne mobilnosti potnikov lotil zbiranja podatkov tudi s pomočjo aplikacije za pametne telefone. Ta je že dostopna v spletni trgovini, njena uporaba je preprosta, beleženje podatkov pa povsem anonimno, so sporočili iz statističnega urada. Uporabnike vabijo, naj si jo naložijo na svoje naprave.

Ljubljana. Uporaba pametnih telefonov, mobilni internet, telekomunikacije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Uporaba pametnih telefonov, mobilni internet, telekomunikacije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Doslej so na statističnem uradu podatke o dnevnih poteh prebivalcev pridobivali z osebnim ali in spletnim anketiranjem, zdaj pa želijo preizkusiti tudi sodobnejše načine zbiranja tovrstnih podatkov, na primer prek pametnih telefonov.

Za ta namen so pripravili mobilno aplikacijo Moje poti, ki jo je mogoče brezplačno naložiti iz spletne trgovine Google Play ali App Store. Potreben je pametni telefon z operacijskim sistemom Android (4.3 ali novejšega) ali iOS (9.0 ali novejšega).

Mobilna aplikacija Moje poti omogoča zaznavanje poti in sprotno beleženje podatkov, pregledovanje vseh zabeleženih podatkov o opravljenih poteh ter njihov izris na zemljevidu kot tudi primerjavo s podatki preostalih uporabnikov aplikacije.

Kot pravijo statistiki, jim bodo uporabniki aplikacije zelo pomagali pri preizkušanju novih načinov za pridobivanje tovrstnih podatkov. Bo pa to izkušnja tudi zanje. "Presenečeni boste, ko boste videli, koliko časa porabite za vsakodnevne poti in koliko kilometrov pri tem opravite," so zapisali.

Statistični urad z raziskovanjem dnevne mobilnosti potnikov sodeluje v projektu evropskega statističnega urada Eurostat. Projekt, ki traja 16 mesecev, bo zaključen 30. aprila 2018. Do tedaj mora podatke posredovati Eurostatu, objavil pa jih bo tudi v Sloveniji, vendar šele jeseni 2018, ko bodo urejeni in pripravljeni za objavo.