#družba 18.10.2017 11:20

Med Slovenci raziskava o odnosu do avtonomnih vozil

Kranj, 18. oktobra - Družba Goodyear Dunlop Sava Tires med 17. oktobrom in 14. novembrom s pomočjo t. i. klepetalnega robota izvaja raziskavo o odnosu Slovencev do avtonomnih vozil prihodnosti. Klepetalni robot vsakemu uporabniku, ki se vključi v pogovor, zastavi pet vprašanj, povezanih z mobilnostjo v prihodnosti. Izsledke bodo primerjali z evropsko študijo.

Škofljica. Promet, cesta. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Škofljica.
Promet, cesta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz kranjske družbe, je bila navdih za inovativno izvedbo raziskave uporaba umetne inteligence. Robot, imenovan Goody, je uporabnikom na voljo prek Facebook strani družbe z uporabo aplikacije Messenger.

Izsledke kratke digitalne raziskave v Sloveniji bodo v družbi primerjali z evropsko študijo, ki so jo v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede izvedli konec minulega leta v 11 evropskih državah, v njej pa je sodelovalo več kot 12.000 ljudi.

Raziskava je pokazala, da bi se 26 odstotkov evropskih voznikov počutilo prijetno ob uporabi avtonomnega vozila, 29 odstotkov pa bi se jih počutilo prijetno, če bi si s takšnimi vozili delili cesto. Po drugi strani pa se je 43 odstotkov voznikov strinjalo z idejo, da bi bila lahko avtonomna vozila zaradi odsotnosti možnosti človeških napak bolj varna.

Goodyear želi z raziskavo izvedeti, kako vozniki danes doživljajo cesto in kakšen odnos imajo do avtonomnih vozil ter tako aktivno soustvarjati prihodnost. "Takšni izsledki lahko namreč vsem deležnikom s tega področja pomagajo k uspešni vpeljavi avtonomnih vozil na ceste," so še zapisali v družbi.