16.10.2017 17:17

Ljubljanska univerza napredovala na lestvici CWUR

Ljubljana, 16. oktobra - Univerza v Ljubljani je na lestvici Center for World University Rankings (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, s 477. napredovala na 467. mesto. S tem se je univerza med več kot 27.000 visokošolskimi izobraževalnimi ustanovami, ki jih je zajela lestvica, uvrstila med 1,7 odstotka najboljših, so sporočili z univerze.

Ljubljana. Univerza v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Univerza v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so navedli na ljubljanski univerzi, CWUR nudi zanesljivo globalno lestvico visokošolskih ustanov, znano po objektivnosti, preglednosti in konsistentnosti. Zaupajo ji študenti, akademiki, administracija univerz in vladni predstavniki po celem svetu. Lestvica meri kakovost izobrazbe in usposabljanja študentov, ugled članov fakultet in kakovost njihovih raziskav, pri merjenju pa se ne zanaša na ankete ali podatke, ki jih posredujejo univerze.

Letos je bilo ocenjenih 27.700 visokošolskih izobraževalnih ustanov, izmed katerih je oceno prejelo prvih tisoč, ki se intenzivno ukvarjajo z raziskovanjem.

Univerza v Mariboru se je na omenjeni lestvici uvrstila na 819. mesto, medtem ko preostalih dveh slovenskih univerz na njej ni mogoče najti.

Univerza v Ljubljani je sicer uvrščena tudi na ostale najvplivnejše globalne lestvice univerz. Na Šanghajski lestvici (ARWU) se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta. Na lestvici Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta. Na lestvici QS World University Rankings se uvršča med 651. in 700. mestom, na lestvici QS EECA University Rankings pa med odstotek najboljših univerz v regiji Srednje in Vzhodne Evrope ter Centralne Azije, so sporočili z univerze.

Ob tem so navedli, da uvrstitve na različnih lestvicah nakazujejo odlično delo fakultet, članic univerze, ter dodali, da bodo še naprej delali kakovostno, s poudarkom na lastnih ciljih, ki jim želijo slediti kot univerza.