Turizem 17.10.2017 5:00

Gostinsko-turistični zbor za uvod v Dneve slovenskega turizma

Kranjska Gora, 17. oktobra - V Kranjski Gori se danes začenjajo Dnevi slovenskega turizma (DST), osrednji strokovni dogodek turistične panoge. Uvod v tridnevno dogajanje bo 64. Gostinsko turistični zbor Slovenije, v okviru katerega se bodo odvila številna tekmovanja. Zvečer bodo podelili tudi nagrade v okviru tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Podčetrtek. Dnevi slovenskega turizma. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Podčetrtek.
Dnevi slovenskega turizma.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Gostinsko turistični zbor pripravlja Turistično gostinska zbornica Slovenije v sodelovanju z družbo Hit Alpinea. Dogodek združuje vrsto strokovnih tekmovanj in srečanj - v okviru zbora se bodo na primer odvila tekmovanja v kuhanju in postrežbi, tekmovanja hotelskih receptorjev in sobaric, udeleženci pa se bodo pomerili tudi v pripravi in postrežbi kave, točenju piva in poznavanju slovenskih vin.

Zvečer bodo podelili še priznanja Turistične zveze Slovenije v tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna. Gre za projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, njegov častni pokrovitelj pa je predsednik države Borut Pahor.

Za nagrade se potegujejo mesta in kraji, krajevna oz. mestna jedra, pa tudi kampi, mladinska prenočišča in tematske poti. Hkrati s tem tekmovanjem potekajo tudi panožna tekmovanja - iskali bodo na primer najbolj urejen bencinski servis ter gasilski dom.

Dnevi slovenskega turizma, ki jih letos gosti Kranjska Gora s Planico, bodo sicer v ospredje postavili strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma za obdobje 2017-2021. Nova strategija ima zelo ambiciozen cilj: povečati prilive iz naslova izvoza potovanj za 70 odstotkov v naslednjih petih letih.

"Naša skupna vizija je jasna: Slovenija bo postala zelena, butična, globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi. Verjamem, da bomo to vizijo skupaj s partnerji v slovenskem turizmu tudi uresničili in da bo vsak k temu prispeval svoj del," je pred dogodkom poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Razprave in strokovni prispevki na DST bodo osredotočeni na primere oblikovanja inovativnih turističnih produktov za zahtevnega gosta, predstavljeni bodo številni primeri dobrih praks. "Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma pričakujem drzne ideje ter konstruktivna razmišljanja, usmerjena v aktivnosti, ki so potrebne za realizacijo strategije ter preskok k višji dodani vrednosti in boljšim izkušnjam gostov," je izpostavil Počivalšek.

Eden od osrednjih vsebinskih delov dogodka bo sredina okrogla miza, na kateri bodo ob Počivalšku sodelovali tudi predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil, direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, direktor Luxury Slovenia Mattej Valenčič, generalni direktor ljubljanskega hotela Intercontinental Miloš Cerović ter Nenad Filipović z IEDC - Poslovne šole Bled.

V sredo zvečer bodo podelili tudi osrednje nagrade slovenskega turizma, sredino in četrtkovo dogajanje pa bo spremljal prvi vseslovenski turistični hackathon, v okviru katerega se bo 18 ekip s skoraj 100 udeleženci iz vse Slovenije pomerilo v hitrem oblikovanju inovativnih turističnih produktov. Zmagovalne ekipe hackathona, ki bodo med drugim za nagrado dobile celoletno mentorstvo za uresničitev ideje, bodo razglašene v četrtek.