#družba 16.10.2017 13:29

Maribor s projektom recikliranja zemlje do novih urbanih vrtov

Maribor, 16. oktobra - Mestna občina Maribor namerava v okviru projekta Urban soil 4 food, za katerega je prejšnji teden dobila odobrena evropska sredstva, raziskovati načine, kako iz izkopane zemljine in bioloških odpadkov zamešati certificirano zemljino, ki bi bila uporabna za gojenje rastlin v mestih. Posledično naj bi v mestu vzpostavili nove urbane vrtove.

S projektom je bil občinski Inštitut Wcycle uspešen na razpisu Urban Innovative Actions (UIA), ki urbanim okoljem po vsej Evropi omogoča financiranje pilotske izvedbe novih in še nedokazanih rešitev za urbane izzive. Med 206 oddanimi projekti iz različnih evropskih držav so izbrali 16 najboljših, od tega sta dva iz Slovenije.

Evropski sklad za regionalni razvoj bo tako za ljubljanski projekt, ki se osredotoča na tujerodne vrste, namenil 4,2 milijona evrov, Maribor pa bo za projekt recikliranja zemlje prejel skoraj tri milijone evropskih sredstev.

"To je dokaz, da Slovenija že dobiva določen status v evropskem prostoru na področju krožne ekonomije," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru izpostavil Igor Kos iz kabineta mariborskega župana in podrobneje predstavil mariborski projekt.

Kot je dejal, nameravajo iz odpadne zemljine in odpadkov izdelati zemljino, ki bi jo lahko uporabljali na urbanih vrtovih. Te so v Mariboru začeli vzpostavljati leta 2012, ko je bilo mesto Evropska prestolnica kulture (EPK). V okviru tega projekta pa jih nameravajo postaviti še na dodatnih 7000 kvadratnih metrih na različnih lokacijah v občini. Kje točno, še ni znano, saj so lokacije med drugim odvisne od povpraševanja.

Triletni projekt Urban soil 4 food (Urbana tla za hrano), ki ga bodo uradno začeli izvajati novembra, je prvi evropsko sofinancirani projekt Inštituta Wcycle, ki so ga v Mariboru ustanovili na začetku leta s ciljem izvajanja ambicioznega načrta krožnega gospodarstva. V okviru tega načrta so letos začeli graditi napredno sortirnico odpadkov, v nadaljevanju pa nameravajo razviti vrsto različnih projektov, kako odpadke uporabiti kot surovine. Med njimi so tovarna kompozitov, energetski objekt na biomaso in obrat biološke obdelave mešanih komunalnih odpadkov.

"Krožno gospodarstvo ni ravnanje z odpadki temveč ravnanje z viri," je danes ponovno poudaril Mirko Šprinzer, avtor modela Wcycle kot urbanega krožnega gospodarstva mesta Maribor.

Partnerji projekta Urban soil 4 food, katerega celotna vrednost je 3,7 milijona evrov, so poleg Mestne občine Maribor in Inštituta Wcycle še Zavod za inovativnost in podjetništvo, E-zavod, Snaga, Aktiviraj se!, Delta plan in ZAG Ljubljana.