16.10.2017 9:26

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu gostilo 4. znanstveno-izobraževalni dogodek

Washington, 16. oktobra - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je konec tedna gostilo znanstveni in izobraževalni dogodek, namenjen krepitvi sodelovanja na teh področjih med Slovenijo in ZDA. Dogodek z delavnicami, ki je bil že četrti po vrsti, so tokrat priredili na predvečer letnega srečanja častnih konzulov Slovenije v ZDA.

Ljubljana. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Udeležilo se ga je okrog 100 gostov iz različnih vladnih resorjev, nevladnih organizacij, akademskih in znanstvenih ustanov ter ter drugih uglednih gostov. Udeležence je nagovoril veleposlanik Stanislav Vidovič, ki je poudaril pomen znanstvenega in izobraževalnega sodelovanja. Predstavil je tudi delo ameriškega Slovenca Edija Gobca v povezavi z njegovim raziskovanjem znanstvenikov in inovatorjev slovenskega rodu v ZDA.

V zvezi s tem so prikazali krajši promocijski film režiserja Davida Sipoša, sledile so predstavitve in delavnice, ki jih je povezoval predsednik društva Vtis (V tujini izobraženih Slovencev) Igor Cesarec, doktorski študent ekonomije na univerzi Harvard in univerzi New York.

Poleg društva Vtis se je uvodoma predstavila Ameriško-slovenska izobraževalne fundacija (Asef), v program pa so bili vključeni tudi Fulbrightovi štipendisti in alumni. Svoja področja delovanja so predstavili profesorica univerze Virginia Tech Barbara Kenda, višja svetovalka podjetja Criterion Economics Urška Petrovčič, profesorica univerze Georgetown Urška Velikonja, ekonomistka pri Svetovni banki Urška Zrinski, docent na raziskovalnem centru za bio-kibernetiko Frank Reidy v Norfolku Peter Kramar, pisatelj, profesor in raziskovalec Noah Charney ter lektor slovenskega jezika na univerzi Cleveland State Luka Zibelnik.

Goste je nagovorila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki se je v Washingtonu udeleževala jesenskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Med drugim je poudarila pomen znanosti in izobraževanja pri razvoju družbe in goste povabila k intenzivnejšemu sodelovanju s slovenskimi znanstvenimi ustanovami.

Ob dogodku so še odprli razstavo z naslovom "Slovensko priseljevanje v Minnesoti od leta 1855, ki jo je postavila Margaret Pryately. Razstava, ki prikazuje zgodovino prvih slovenskih priseljencev, popelje bralca na same začetke priseljevanja Slovencev v ZDA iz sredine 19. stoletja. Na veleposlaništvu bo na ogled dober mesec, decembra bo predstavljena v New Yorku, naslednje leto pa potuje v Slovenijo.