Podjetja 13.10.2017 20:29

Temeljni kamen za Yaskawino kočevsko tovarno 2. novembra

Kočevje, 13. oktobra - V Kočevju bodo 2. novembra položili temeljni kamen za Yaskawino novo tovarno robotov, ki je po poročanju časnika Finance že dobila gradbeno dovoljenje, tako da so ta teden že začeli z deli. Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo stala približno 25 milijonov evrov.

Ljubljana. Robot podjetja Yaskawa. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Robot podjetja Yaskawa.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Yaskawa naj bi v Kočevju uresničila še dodatno naložbo, ki jo je sprva nameravala izvesti v Veliki Britaniji.

Državni sekretar Aleš Cantarutti je namreč pred tednom dni na seji odbora državnega zbora za gospodarstvo, posvečeni obravnavi predlogov proračunov za prihodnji leti, med drugim ob vprašanju, če bi Slovenija lahko izkoristila naložbene priložnosti, ki jih ponuja izstop Velike Britanije iz EU, povedal, da naj bi Yaskawa naložbo, namenjeno v mesto, severno od Londona, prav tako uresničila v Kočevju.

Kot navaja Yaskawino vabilo, se bo polaganja temeljnega kamna udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar. Tam bodo tudi predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern, predsednik Yaskawa Robotics Division Europe in direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger, generalni direktor Yaskawa Robotics Division in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Masahiro Ogawa ter drugi gosti.

Stern je sicer v začetku leta napovedal, da bodo tovarno začeli graditi jeseni, njene prve izdelke pa pričakujejo leto pozneje oz. jeseni prihodnje leto. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi.

Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evri.