#družba 13.10.2017 12:44

V četrtem krogu Partnerstva za spremembe izbrali tri zmagovalne izzive

Ljubljana, 13. oktobra - V okviru četrtega kroga projekta Partnerstvo za spremembe, ki ga izvajata ministrstvo za javno upravo in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, so danes med petimi izzivi izbrali tri, ki jih bodo reševali do junija. To so Talenti v gospodarstvu, Očistimo Slovenijo papirnatih računov in Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi.

Na razpis četrtega kroga projekta je prispelo 31 prijav izzivov sodelovanja za izboljšave v družbenem in poslovnem okolju. Komisija je med njimi izbrala pet superfinalistov. V okviru današnjega izbora so komisija, zbrano občinstvo in ljudje, ki so glasovali preko facebooka, določili tri zmagovalce, katerih izzivi bodo skušali najti rešitve, ki bodo prinesle pozitivne učinke in tako izboljšale kakovost življenja in poslovno okolje v Sloveniji.

V okviru izziva Snežne kepe - AmCham Young Leaders Cluba z naslovom Talenti v gospodarstvu - kdo so, kako jih razvijati, privabiti in obdržati v slovenskem poslovnem okolju, bodo poskušali najti način, kako talente prepoznati, kako jih privabiti, razvijati in zadržati v poslovnem okolju. Poleg tega želijo skupaj opredeliti primerno podporno okolje za razvoj vseh zaposlenih ter oblikovati prototip spodbudnega okolja za talente.

Slovenija 4.0: Očistimo Slovenijo papirnatih računov je prijavilo Združenja Manager. Njihov cilj je postaviti Guinessov rekord v številu prehodov na e-račun in tako večjo prepoznavnost Slovenije. Rešen izziv bi poleg ekonomskega učinka, saj bi z e-računi prihranili več kot štiri milijone evrov, pomenil tudi večjo ekološko osveščenost, so prepričani v združenju.

Naslednji zmagovalni izziv je Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi: kako s to ambicijo navdušiti 300.000 Slovencev, ki ga je prijavilo podjetje Mediade. S svojim aktivnostmi se želijo usmeriti v osveščanje, da bi mladi prepoznali potencial osebnega razvoja in ustvarjalnosti ter spodbujanje mladih kot bodočih talentov. V ta namen bi v partnerstvu uporabili digitalni kviz, ki ponuja inovativno orodje za dvig prepoznavnosti Slovenije na področju inovacij, kjer smo kot narod zelo uspešni, a je to v javnosti malo znano. Z njim želijo doseči 300.000 Slovencev.

Med superfinalistoma, ki pa nista bila izbrana, je bil izziv Pretres(imo) novic(e) - Društva novinarjev Slovenije, ki želi poiskati učinkovito rešitev, s katero bi razvijali kritičen odnos bralcev do prebranih vsebin, ter izziv Spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti z vrednotami v osnovnih šolah, ki ga je prijavila Vesna Križ Purič z Ministrstva za javno upravo. Z njim bi želeli preko delavnic v šolah spodbujati inovativno razmišljanje in ustvarjalnost otrok. Poleg tega bi oblikovali tudi skupne rešitve za večjo prilagodljivost šolskega sistema.

Program Partnerstvo za spremembe je bil zasnovan v letu 2015 v sodelovanju ministrstva za javno upravo in Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Od pilotne zamisli z nekaj sodelujočimi je prerasel v projekt s šestimi sodelujočimi ministrstvi in več kot 30 podjetji.