#družba 13.10.2017 20:09

Inovativni mladi kmet 2017 je Matic Vizjak

Ljubljana, 13. oktobra - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta danes razglasili zmagovalca 11. izbora Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet. Letošnji zmagovalec je Matic Vizjak iz Šmarij pri Jelšah, ki se med drugim ukvarja tudi s pridelavo in predelavo čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit in vinarstvom.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Razglasitev zmagovalcev za naziv inovativni mladi kmet 2017. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Razglasitev zmagovalcev za naziv inovativni mladi kmet 2017.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po devetih letih službovanja v tujini se je vrnil domov in začel z uvajanjem inovacij na kmetiji, med katerimi sam na prvo mesto postavlja posebno vino Chilli wine, za katerega so v New Yorku prejeli tri odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu. Sledita mu linija Melisse in organizacija največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji v Šmarju pri Jelšah.

Kmetija Vizjak premore okoli 800 sadik 20 različnih vrst čilija iz celega sveta, ki jih goji v zato namenjenem rastlinjaku. Kmetija je v tretjem letu preusmeritve v ekološko kmetijo, konec leta bodo tako že prejeli certifikat eko kmetije.

Naziv inovativnega mladega kmeta lahko pridobi kandidat, ki živi in dela na kmetiji, še ni dopolnil 40 let in je z inovativno idejo pomembno prispeval k razvoju in ohranjanju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva.

Obenem pa se mora odlikovati po tem, da njegove ideje prinašajo novosti pomembne za nadaljnji razvoj ali da njegove ideje prinašajo izvirne pristope k delu ali da se vpeljane spremembe odražajo v pozitivnih ekonomskih učinkih na kmetiji.

Lani se je z nazivom okitil Toni Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem, ki je razvil prevozno molzišče.