Podjetja 15.10.2017 9:22

Slovenska podjetja v Rusiji o inovativnih tehnoloških rešitvah

Ljubljana/Moskva, 15. oktobra - Predstavniki štirih slovenskih tehnoloških podjetij in ljubljanske fakultete za računalništvo bodo v ponedeljek in torek v Moskvi na obisku v Inovacijskem centru Skolkovo in Skladu za razvoj spletnih pobud. Nadejajo se novih poslovnih stikov in vzpostavitve sodelovanja na področju inovativnih tehnologij.

Ljubljana. Spirit Slovenija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spirit Slovenija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nova Gorica. Podjetje Arctur. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Podjetje Arctur.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz agencije Spirit Slovenija, ki obisk organizira, bodo v delegaciji predstavniki podjetij Arctur, XLAB, FMC Group in VPD ter Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Arctur poleg končnih kupcev svojih visokotehnoloških izdelkov na ruskem trgu išče tudi distributerje in partnerje za raziskave in razvoj. "Ruski strani bomo predstavili našo superračunalniško infrastrukturo, prek katere lahko ruski proizvajalci ponujajo svojo programsko opremo kupcem iz EU, in to po načelu 'pay-as-you-go', ki močno poveča dostopnost dražje opreme tudi za manjša podjetja," so navedli.

Med drugim bodo predstavili še AISense Gamma IV, edini ročni lokator izvora gama sevanja na svetu, plod slovenskega razvoja z velikim potencialom za uporabo tako v civilne kot vojaške namene.

XLAB v si želijo vzpostaviti stike z IT-oddelki velikih podjetij iz katerekoli panoge, večjimi IT sistemskimi integratorji in ruskimi podjetji, ki proizvajajo in tržijo svojo programsko opremo po svetu, kot je denimo Kaspersky.

"Ruski strani bomo predstavili naš izdelek ISL Online, ki omogoča dostop do oddaljenih računalnikov in tehnično podporo na daljavo. Gre za tehnologijo, ki jo uporabljajo tako majhna in srednje velika podjetja kot multinacionalke. Za velika podjetja so mogoče tudi rešitve zasebnega in strogo varovanega računalništva v oblaku, ki lahko delujejo brez dostopa do interneta in so zanimive tudi za vladne institucije, banke in zavarovalnice," so povedali.

Predstavila se bo tudi skupina podjetij FMC Group, ki ponuja rešitve pri informacijski in telekomunikacijski infrastrukturi za potrebe zahtevnih okolij, rešitve za podjetja, pametna mesta in podporo IT-procesom, lastni podatkovni center z najvišjimi varnostnimi standardi, varnostne in kriptografske rešitve, pa tudi vzdrževanje in servisiranje računalniške opreme priznanih blagovnih znamk.

S potencialnimi partnerji s področja medicinske opreme se bo srečalo podjetje VPD, ki trži medicinskotehnične pripomočke, kot so merilniki holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, lističi za optično merjenje vrednosti sladkorja in igle za vbrizgavanje inzulina.

Fakulteta za računalništvo in informatiko, ki je vodilna slovenska fakulteta in znanstveno-raziskovalna institucija na področju računalništva in informatike s skoraj 40-letno tradicijo na področju raziskav umetne inteligence in strojnega učenja, bo skušala najti znanstveno-raziskovalne partnerje na področjih podatkovnega rudarjenja, računalniškega vida, interneta stvari (IoT) in drugih. Do sedaj je že navezala stike z institucijami, kot sta univerza Innopolis v Tatarstanu in severnokavkaška zvezna univerza v Stavropolu.

Inovacijski center Skolkovo je po navedbah Spirita sodoben znanstveno-tehnološki center, namenjen razvoju in komercializaciji novih tehnologij. Zamišljen je kot povezan znanstveno-poslovni ekosistem in tudi kot samostojno mesto s stanovanji, v katerem naj bi spodbujali nastajanje novih uspešnih podjetij in nov gospodarski razvoj Rusije na temelju inovativnih tehnologij.

Obisku slovenskih podjetij v Moskvi bo sledil povratni obisk iz Rusije, in sicer 19. in 20. oktobra letos ob robu prvega sejma inovativnih digitalnih rešitev Feel the Future v Celju. Člani delegacije se bodo prvi dan obiska udeležili okrogle mize na fakulteti za računalništvo in informatiko, drugi dan pa poslovnega foruma s srečanji na omenjenem sejmu. Dodatno bodo ruski gospodarstveniki obiskali nekatera slovenska podjetja, ki bodo predstavila svoje izdelke in storitve v Moskvi, so sporočili iz Spirita.