#družba 16.10.2017 8:55

Ljubljanski projekt za koristno rabo tujerodnih rastlin

Ljubljana, 16. oktobra - Mestna občina Ljubljana bo s projektom Applause (Alien Plant Species) naslovila nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu pristopa ničelnih odpadkov in krožnega gospodarstva. Gre za enega od 16 izbranih projektov, ki jih bo v okviru pobude Urban Innovative Actions (UIA) sofinancirala EU.

Ljubljana. Narava, park. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narava, park.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na razpisu je sodelovalo 206 projektnih prijav, za financiranje jih je bilo izbranih 16, med njimi tudi projekt Ljubljane, so sporočili iz mestne občine. Ocenjena vrednost projekta je 5,2 milijona evrov, EU bo prispevala 4,2 milijona. Projekt bo trajal tri leta - do konca oktobra 2020.

Ljubljanski projekt se osredotoča na invazivne tujerodne rastline. "Te rastline pri nas trenutno kompostiramo ali sežigamo, v pilotnem projektu predelave v papir na polindustrijskem nivoju pa smo dokazali, da jih je mogoče uporabiti tudi v druge koristne namene," so poudarili na občini.

Predlagani sistem ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami temelji na izobraževanju in sodelovanju prebivalcev mesta ter treh principih delovanja: naredi sam, predelaj z nami oz. oddaj v zbirnem centru, so povzeli.

"Meščankam in meščanom želimo olajšati samostojno prepoznavanje invazivnih tujerodnih rastlin in jih seznaniti, kako te rastline ustrezno odstraniti in predelati v koristne izdelke. Če tega ne želijo narediti sami, se bodo lahko oglasili v novonačrtovanem centru ponovne uporabe, kjer jih bomo skupaj predelali na delavnicah, lahko pa jih bodo zgolj oddali v novem zbirnem centru, kjer jih bomo partnerji v projektu predelali v koristne izdelke in prodali," so navedli na občini.

S projektom nameravajo nasloviti kar najširši krog deležnikov: vrtce, šole, dijake, študente, gospodinjstva, lastnike zemljišč, podjetja, turiste, strokovne organizacije in druge.

Projekt je zastavljen inovativno, pravijo. Z njim bodo razvili bolj zeleni način predpriprave kaše za izdelavo papirja - predelavo s pomočjo encimov. Tudi t. i. lužnico (odpadek po predpripravi materiala za papir) bodo predelali v vhodne surovine za industrijo.

Poiskali bodo rešitev za lesne ostanke, ki sedaj predstavljajo energent, lahko pa jih predelajo tudi v druge koristne izdelke, npr. krožnike in pribor. Preverili bodo ustreznost izbranih invazivnih rastlinskih vrst za prehrano, izdelovali iz njih barvila in jih preizkusili kot domače pripravke proti rastlinskim škodljivcem.

Za spremljanje stanja razširjenosti invazivnih rastlin bodo poleg popisov na terenu uporabili tudi podatke iz nove generacije evropskih satelitov za opazovanje zemlje Sentinel-2, informacijsko-komunikacijska tehnologija pa bo imela vidno vlogo tudi pri prepoznavanju invazivk in komuniciranju z javnostmi.

"Poslovni model bo prenosljiv tudi v mednarodno okolje, pri čemer bo omogočal nova zelena delovna mesta, nova znanja in vključevanje težje zaposljivih ljudi in oseb z oviranostmi. Z vpeljavo rokodelskih delavnic v centru ponovne rabe ohranjamo tradicionalno obrt, kulturno dediščino in znanje," so še dodali.

Poleg Mestne občine Ljubljana v projektu sodelujejo še javno podjetje Snaga, Univerza v Ljubljani, biotehnična fakulteta, fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologij, naravoslovnotehniška fakulteta, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Inštitut za celulozo in papir, podjetji Tisa ter GDi Gisdata, društvo Trajna, Zavod Tiporenesansa in Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije.

Prek pobude UIA Evropska komisija podpira pilotne projekte na področju trajnostnega urbanega razvoja. V ta namen iz Evropskega sklada za regionalni razvoj komisija namenja del sredstev lokalnim oblastem za projekte, ki na inovativen način preizkušajo nove in še ne preverjene rešitve za izzive mest.

Nov, tretji poziv UIA bo objavljen decembra in se bo osredotočal na štiri teme urbanega razvoja: prilagajanje podnebnim spremembam, kakovost zraka, stanovanja in delovna mesta ter veščine v lokalnem gospodarstvu, so dodali na ministrstvu za okolje in prostor.