#družba 12.10.2017 15:33

Občine Bovec, Medvode in Koper energetsko najbolj prodorne občine 2017

Ljubljana, 12. oktobra - Znane so letošnje energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. To so občine Bovec, Medvode in Koper, medtem ko je Občina Divača prejela posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.

Nagrade so podelili danes v okviru konference En.občina & En.management 017, ki v organizaciji Montela Energetike.net poteka v Ljubljani. Zbrane na srečanju je pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek, ki je ocenil, da so učinki ukrepov učinkovite rabe energije veliki in da je bil to eden ključnih ukrepov vlade od začetka mandata.

Komisija, ki je ocenjevala občine, ugotavlja, da postajajo občine v zadnjih letih vse bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije, nekatere jemljejo to zelo resno in počnejo veliko več, kot to od njih zahteva zakonodaja, medtem ko druge še vedno spijo.

"Sicer pa so aktivnosti na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije precej odvisne od velikosti občinskih proračunov - občine z večjimi proračuni lahko namreč hitro izvedejo velike in pomembne projekte energetske prenove in podobno, a vendar je tudi precej občin z manj sredstvi, ki si sicer velikih in opaznih projektov ne morejo privoščiti, vendar pa ogromno delajo na izobraževanju, promociji, manjših projektih," še ugotavlja komisija.

Občina Bovec je zmagala v kategoriji malih občin. Občina Bovec je po oceni komisije izvedla in še načrtuje inovativne in ambiciozne projekte ter uspešno pridobiva namenska sredstva za izvedbo različnih ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Prednost pred ostalimi tekmovalkami si je pridobila s projektom daljinskega ogrevanja na lesno biomaso.

Občina Medvode je v kategoriji srednje velikih občin komisijo pozitivno presenetila z aktivnostmi na področju trajnostne mobilnosti. V letu 2016 so na javnem parkirišču pred knjižnico in občinsko stavbo v centru mesta uredili električno polnilnico za hitro polnjenje dveh električnih avtomobilov, razpis za nakup električnega vozila pa bo objavljen še ta mesec. V prihodnjih letih načrtujejo tudi popolno posodobitev občinskega voznega parka.

Mestna občina Koper, ki je slavila v kategoriji mestnih občin, pa ima med drugim sistematičen in dosleden pristop k energetski učinkovitosti in uvajanju obnovljivih virov energije. Zelo je aktivna tudi v povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru.

Občina Divača, ki je prejela posebno priznanje, je v zadnjih letih sanirala praktično vse večje občinske javne objekte, kjer raba energije predstavlja skupno preko 75 odstotkov rabe energije občinskih javnih stavb. Občina ima med drugim pozitivne izkušnje z modelom energetskega pogodbeništva, saj je bila med prvimi v Sloveniji, ki je testirala ta inovativni koncept pri sanaciji javne razsvetljave.