#družba 12.10.2017 14:37

Inovacije v zdravstvu se pojavljajo v valovih, odvisno od financiranja

Ljubljana, 12. oktobra - Inovacije v zdravstvu se pojavljajo v valovih, pogostost je odvisna od razpoložljivih virov financiranja. Če bi sredstva namenjena za projekt Teš 6 namenili znanosti bi kar 26 let lahko izvajali raziskave, je na novinarski konferenci izpostavila podpredsednica uprave Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb Vasilisa Sazonov.

Udeleženci so opozorili, da so vlaganja v raziskave in razvoj ne le stroškovno upravičena, temveč nujna. Sazonova je pojasnila, da se napredek v zdravljenju navadno povezuje z medicino, visoki stroški pa z zdravili. Ob tem je zavrnila navedbe, da imamo v Sloveniji ena izmed najdražjih zdravil v Evropi, saj nedavna primerjalna analiza kaže prav nasprotno. "Slovenski bolnik za 200 evrov na leto prejme približno enak nabor zdravil kot belgijski, ki zanj odšteje skoraj 450 evrov," je še ponazorila.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj je ob težavah s financiranjem zdravstva opozoril, da moramo ostati realistični, saj imamo na področju zahodne Evrope enega najnižjih proračunskih prispevkov v zdravstveni blagajni. Med drugim je izpostavil, da v zadnjih letih ni bilo denarja za inovacije, ocenjuje pa, da bi morali zanje letno nameniti 50 milijonov evrov.

Upoštevajoč Sušljevo oceno je Sazonova poudarila, da se bomo morali odločiti kam preusmeriti sredstva. "Projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je stal 1,3 milijarde evrov, če pa bi tovrstna sredstva preusmerili v inovacije v znanosti bi zadostovala za 26 let," je še ponazorila.

Petra Došenović Bonča z ljubljanske ekonomske fakultete je opozorila, da ni pomembno kaj dodamo v košarico zdravstvenih storitev, temveč kako jih vrednotimo. Dodala je, da moramo upoštevati tudi družbeni vidik, saj pri bolnikih z demenco ne upoštevamo le stroška njihovega zdravljenja temveč tudi učinke na družino.

Predstavnik Društva revmatikov Slovenije Alader Belec je potrdil, da mu je inovativna terapija z biološkimi zdravili pred leti odpravila bolečine in izboljšala življenje. V društvu sicer opažajo, da veliko otrok z revmatičnimi obolenji prejema biološko terapijo, ki jim bo prihranila degenerativne spremembe. Danes sicer obeležujemo svetovni dan revmatikov.

"Prav z užitkom bi opazovala, kako bi se slovenska znanost razvijala, če ne bi bila podhranjena praktično v vseh pogledih ter obremenjena z birokracijo," je stanje na področju raziskav orisala raziskovalka s Kemijskega inštituta Iva Hafner Bratkovič.

Popoldne v dvorani državnega sveta poteka 6. strateška konferenca Vrednost inovacij: Trajnostni in ciljno usmerjeni zdravstveni sistem.

Udeležence so uvodoma nagovorili ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predsednik DS Mitja Bervar in generalni direktor ZZZS. Dogodek pripravljata Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb in Kemijski inštitut.