12.10.2017 13:19

Na zemljevidu Evrope morda v prihodnje tudi kulturne poti slovanskega sveta

Ljubljana, 12. oktobra - Forum slovanskih kultur in rusko ministrstvo za kulturo si prizadevata na zemljevid evropskih kulturnih poti postaviti tudi slovansko kulturno dediščino. O tem danes razpravljajo na mednarodni konferenci v Ljubljani, na kateri predstavljajo tri potencialne kulturne poti, ki bi jih Svet Evrope lahko vključil k že obstoječim 32 potem.

Ljubljana. Evropa, zemljevid Evrope. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropa, zemljevid Evrope.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Forum slovanskih kultur na konferenci predstavlja pot, poimenovano Poslušajte besedo. "Gre za literarno pot, ki povezuje materialno in nematerialno kulturno dediščino pesnikov pisateljev, avtorjev, ki imajo svoje zbirke, muzeje," je pojasnila direktorica foruma Andreja Rihter. Slovansko pot jezika in kulture dopolnjuje lokalna turistična in gastronomska ponudba.

Rusko ministrstvo za kulturo predstavlja pot Oltarji nedeljenega krščanstva ter pot Kraljeva posestva Rusije in slovanskega sveta. Prva bi združevala glavna svetišča in samostane slovanskih držav, poimenovane po svetnikih krščanske Cerkve ali tiste, v katerih so ohranjene relikvije teh svetnikov. Druga, posvečena dinastiji Romanov, pa bi skozi rezidence cesarjev ter velikih vojvod združevala slovanske države, v katerih so živeli Romani ter njihovi sorodniki in prijatelji.

"Prepričani smo, da bodo vsi trije predlogi, ki danes začenjajo svojo pot, v dveh letih zaživeli in postali dodatne kulturne poti na zemljevidu Evrope," je dejala Andreja Rihter.

Po besedah izvršnega sekretarja Sveta Evrope za kulturne poti Stefana Dominionija je to realistična ocena. Je pa hitrost procesa odvisna od tega, kako bodo potencialne kulturne poti uspešne pri snovanju svojih aktivnosti, s katerimi bodo kasneje zadostile kriterijem za certifikat, je opozoril.

"Zelo smo naklonjeni razvoju novih kulturnih poti v slovanski regiji in slovanskih državah. Zavedamo se, kako pomembno je pokazati prispevek slovanske kulture in dediščine k evropski identiteti in dediščini, njen vpliv na običaje, arhitekturo, jezik," je povedal Dominioni.

Svet Evrope je doslej na seznam kulturnih poti, ki letos praznuje 30. obletnico, uvrstil 32 kulturnih poti. Razen Češke, kjer ima sedež pot Svetega Cirila in Metoda, slovanske države niso nosilke katere izmed potrjenih kulturnih poti. Materialna in nematerialna slovanska dediščina tako ostaja neodkrita in neprepoznavna v Evropi in svetu.

Mednarodna konferenca, ki jo Forum slovanskih kultur gosti v ljubljanski Mestni hiši, se bo z ogledom Muzejev in galerij mesta Ljubljane, Plečnikove hiše in Vodnikove domačije, sklenila v petek. Poleg Slovenije in Rusije, se je udeležujejo še predstavniki Slovaške, Črne gore, Srbije, Belorusije, Češke, Hrvaške, Makedonije in Poljske.