Podjetja 12.10.2017 19:00

Podravsko-pomurska gazela tokrat lendavsko podjetje Varis

Ptuj, 12. oktobra - Družba Dnevnik je danes na Ptuju razglasila petega finalista Slovenske gazele 2017. Komisija je za podravsko-pomursko gazelo prepoznala lendavsko podjetje Varis, v ožji izbor za naziv pa sta prišli še podjetje Reseda iz Markovcev in še ena lendavska družba VIRS.

Kot so sporočili organizatorji, je Varis družinska gazela, ki jo vodi že druga generacija, potem ko je kolektiv z 231 zaposlenimi prevzela Sabina Sobočan, hči ustanovitelja Štefana Sobočana. Podjetje je specializirano za izdelavo končanih kopalnic in se po obsegu poslovanja uvršča med prve tri največje proizvajalce tovrstnih izdelkov v Evropi.

Podjetje je od leta 1977 izdelalo že več kot 90.000 kopalniških enot, njihova konkurenčna prednost pred tekmeci pa je vgrajen lahki samozgoščevalni beton iz lastne betonarne. Njihovi kupci so najbolj prestižne hotelske verige po vsem svetu, kamor prodajo več kot 99 odstotkov celotne proizvodnje, med leti 2011 in 2016 so več kot podvojili prodajo in ustvarili 80 novih delovnih mest, odločitev o tem, zakaj je nagrada pripadla temu podjetju, pojasnjuje komisija.

Med nominiranci sta bila tokrat še podjetja Reseda, ki se ukvarja z razvojem procesov za obdelavo kovin in zelo kompleksne montaže sestav in kovinskih izdelkov ter zaposluje 49 ljudi, ter lendavski VIRS, ki je specializirani dobavitelj opreme za varjenje in rezanje in zaposluje 17 ljudi.

Sicer pa so podravsko-pomurska podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih po indeksu rasti prodaje med leti 2011 in 2016 odprla 1972 novih delovnih mest, medtem ko so jih preostala regijska podjetja izgubilo kar 1264. Najuspešnejših 100 podjetij je v omenjeni petletki povečalo prodajo kar za 229 odstotkov, za enak odstotek so podjetja povečala tudi dodano vrednost.

Podjetja s seznama najhitreje rastočih v regiji imajo sedeže v 32 občinah, največ 36 v Mariboru, po sedem v Slovenski Bistrici in Lendavi. Gazele iz severovzhoda države so sicer doslej najmanj pogosto prejele nagrado na finalni razglasitvi. Od leta 2001 je edino zlato gazelo leta 2009 prejela družba Lumar iz Maribora.

Prihodnji teden bodo v Novi Gorici razglasili še šesto, primorsko-notranjsko gazelo, kjer se za regijski naziv potegujejo podjetja SiTOR stiskalnice iz Pivke, novogoriško računalniško podjetje GOAP in koprsko logistično podjetje VV-LOG. Letošnjega zmagovalca na državni ravni bo Dnevnik razglasil 25. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani.