Turizem 14.10.2017 10:00

Dnevi slovenskega turizma priložnost za drzne ideje

piše Martina Gojkošek

Ljubljana, 14. oktobra - V Kranjski Gori bodo od torka do četrtka potekali Dnevi slovenskega turizma (DST), osrednji strokovni dogodek slovenskega turizma. V ospredju bo nova turistična strategija, za uresničitev katere pa bo potreben nov način razmišljanja. Minister Zdravko Počivalšek je jasen: nastopil je čas za drzne ideje.

Ljubljana. Prestolnica Slovenije, razglednice, turizem. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prestolnica Slovenije, razglednice, turizem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma za obdobje 2017-2021 bo v samem središču letošnjega dogodka DST. "Veseli me, da smo v slovenskem turizmu prišli do konsenza o politikah in ukrepih, s katerimi si bomo prizadevali, da bo Sloveniji uspel preboj kot zeleni, aktivni in zdravi destinaciji za petzvezdična doživetja," je v pogovoru za STA poudaril gospodarski minister Počivalšek.

Nova strategija ima zelo ambiciozen cilj: povečati prilive iz naslova izvoza potovanj za 70 odstotkov v naslednjih petih letih. "Naša skupna vizija pa je jasna: Slovenija bo postala zelena, butična, globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi. Verjamem, da bomo to vizijo skupaj s partnerji v slovenskem turizmu tudi uresničili in da bo vsak k temu prispeval svoj del," je dejal minister.

Slovenski turizem ima priložnost za preboj in ta preboj tudi potrebuje. "Za to pa so potrebne spremembe, nov koncept razmišljanja in pogum. Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma pričakujem drzne ideje ter konstruktivna razmišljanja, usmerjena v aktivnosti, ki so potrebne za realizacijo strategije ter preskok k višji dodani vrednosti in boljšim izkušnjam gostov," je izpostavil Počivalšek.

"Ugledna priznanja, uvrstitve Slovenije v vrh lestvic najbolj trajnostnih držav, številne objave v najbolj uglednih tujih medijih in inovativni produkti dokazujejo, da Slovenija postaja vse bolj prepoznavna in atraktivna destinacija. Toda zavedamo se, da so pričakovanja sodobnih turistov vse večja," je dodala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Turisti iščejo destinacije, ki omogočajo edinstvena doživetja, inovativne produkte ter avtentične zgodbe.

"Produkti višje dodane vrednosti za 365 dni v letu v destinacijah vseh štirih makroregij bodo osnova za realizacijo ciljev turistične strategije," verjame direktorica STO. Prav ti izzivi bodo v ospredju letošnjih DST - na osrednjem panelu v sredo ter jubilejnem 20. turističnem forumu v četrtek.

Hackathon za hitro pot do inovativnih idej

Eden od osrednjih vsebinskih delov dogodka bo sredina okrogla miza, na kateri bodo ob Počivalšku sodelovali tudi predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil, direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, direktor Luxury Slovenia Mattej Valenčič, generalni direktor ljubljanskega hotela Intercontinental Miloš Cerović ter Nenad Filipović z IEDC - Poslovne šole Bled. Tudi sicer bodo razprave in strokovni prispevki na DST osredotočeni na primere oblikovanja inovativnih turističnih produktov za zahtevnega gosta, predstavljeni bodo številni primeri dobrih praks.

V sredo zvečer bodo podelili tudi osrednje nagrade slovenskega turizma, med drugim priznanje sejalec za inovativni turistični projekt, nagrado kristalni Triglav za osebnost 2017, ki je v tem letu prispevala največ k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu, ter naziv ambasador slovenskega turizma.

"V turizmu letos znova beležimo izjemne rezultate, za temi rezultati pa stojijo predani zaposleni, inovativna podjetja, številne razvojne in promocijske aktivnosti tako v slovenskih turističnih podjetjih in destinacijah kot tudi na nacionalni ravni. Vesel sem, da bomo podelili priznanja tistim, ki v prizadevanjih za predanost in inovativnost v slovenskem turizmu še posebej izstopajo," je poudaril Počivalšek.

V sredo bodo partnerji v turizmu podpisali tudi deklaracijo o partnerstvu za trajnostni razvoj slovenskega turizma. "Prvo tovrstno deklaracijo smo podpisali na prvih DST v Portorožu pred šestimi leti in to se je obrestovalo - Slovenija je danes primer dobre prakse na globalni ravni na področju razvoja trajnostnega turizma," je dejala Pakova.

Svežino bo v letošnji dogodek vnesel prvi vseslovenski turistični hackathon. Gre za tekmovanje, na katerem boo udeleženci, razporejeni v manjše skupine, skušali oblikovati inovativne turistične rešitve oz. produkte z višjo dodano vrednostjo. "Na hackathonu bo sodelovalo 100 predstavnikov slovenskega turizma iz vseh štirih makrodestinacij, njihovi predlogi inovativnih turističnih produktov pa bodo predstavljeni v četrtek," je pojasnila Pakova.

Najboljša kava ter najbolje točeno pivo

Dogajanje se bo v torek začelo s 64. Gostinsko turističnim zborom Slovenije, ki ga pripravlja Turistično gostinska zbornica Slovenije. V okviru tega dogodka se bodo odvila številna tekmovanja v spretnostih s področja gostinstva in turizma - od kuhanja in postrežbe do tekmovanj hotelskih receptorjev in sobaric, pa tudi tekmovanj v pripravi in postrežbi kave, točenju piva in poznavanju slovenskih vin.

Del prireditve je tudi razstavno-komercialni, saj se bodo v Kranjski Gori predstavljali ponudniki gostinske opreme, izdelkov in sponzorji prireditve.

Dogodek DST je organiziran z vsemi večjimi partnerskimi ustanovami s področja turizma v Sloveniji. "Ponosen sem, da smo pred šestimi leti v slovenskem turizmu zasnovali skupni dogodek, ki združuje vse večje partnerske inštitucije s področja turizma v Sloveniji," je še dodal Počivalšek.