12.10.2017 10:57

Slovenj Gradec do sobote stičišče mladih literatov

Slovenj Gradec, 12. oktobra - Z opoldanskim pogovorom z dijaki se danes v Slovenj Gradcu začenja tridnevni sklepni del tokratnega Festivala mlade literature Urška. Zmagovalca festivala bodo razglasili v petek zvečer, še prej se bo v koroškem mestu predstavilo vseh pet letošnjih finalistov. Spremljevalni program festivala se bo prihodnji teden odvijal tudi v Ljubljani.

Finalisti Festivala mlade literature Urška 2017 so Katarina Gomboc iz Ljubljane, Tea Plesničar iz Nove Gorice, Helena Zemljič iz Jurovskega Dola, Patrik Holz iz Ankarana in Jan Franc Podbrežnik iz Žalca.

Zmagovalca ali zmagovalko, uršljana ali uršljanko 2017, bo na finalni prireditvi Kričimo iz prgišča napak v času, ki bo potekala v petek zvečer v slovenjgraškem kulturnem domu, razglasila letošnja državna selektorica, pesnica in urednica Ana Porenta.

Zmagovalcu bosta organizatorja festivala Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke in predstavljen na festivala Urška 2018. Letošnji zmagovalec bo junija prihodnje leto gostoval tudi na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo 2018 na Češkem v ugledni družbi avtorjev iz več držav.

Festival je tudi letos privabil vrsto mladih literatov. Na natečaj revije Mentor se je prijavilo 116 literatov, mlajših od 30 let, med katerimi je šest regijskih selektorjev izbralo 22 nominirancev, selektorica Ana Porenta pa je med njimi določila pet finalistov.

Tridnevni festivalski program se danes začenja s španskim dnevom. V Knjižnici Ksaverja Meška se bo okoli poldneva z dijaki slovenjgraške gimnazije pogovarjal stripar, prevajalec in lektor za španski jezik Santiago Martin Sanchez.

Ob 18. uri bo v knjižnici potekala predstavitev pesniške zbirke Moja punca revolucionarka španskega pesnika in kantavtorja Diega Ojede, katere prevod je začel nastajati v okviru lanskoletnih skladovih Prevajalnic pod mentorstvom prevajalke Marjete Drobnič. Predstavitvi bo sledil še ogled dokumentarnega filma o bosanskem pesniku Admiralu Mahiću režiserja Toma Novosela.

V petek bodo v koroškem mestu ves dan potekali literarni dogodki, med drugim literarne matineje in avtorska branja, svoj prvenec Menažerija bo predstavila uršljanka 2016 Eva Markun, ki bo knjigo predstavila tudi prihodnji teden v četrtek v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani. Sobotni del festival bo v Slovenj Gradcu minil v znamenju literarne delavnice.