Genova, 11. oktobra - Italijanska Genova bo v naslednjih dneh gostila evropske paraolimpjske igre mladih, na katerih se bo v osmih športnih panogah merilo več kot 600 mladih športnikov invalidov. Slovenija bo imela na tekmovanju 12 predstavnikov v treh panogah.

Na 4. evropskih paraigrah mladih bo sodelovala tudi 12-članska slovenska odprava športnic in športnikov. V njej so namiznoteniški igralec Luka Trtnik, igralci boccie Blaž Adamlje, Ezana Zulić in Nika Škof ter plavalci Lucija Planinc, Tim Žnidaršič Svenšek, Patrik Jagodic, Maruša Golčer, Aljaž Vejnovič, Julijan Janez Križaj, Maj Režman in Amdeja Vlahov.

Na igrah bo nastopilo več kot 600 udeleženk in udeležencev iz 26 držav, ki se bodo merili v osmih panogah (paraatletika, jadranje, nogomet 7 na 7, golbal, paranamizni tenis, boccia, paraplavanje in judo). Tekmovanje organizira evropski paraolimpijski komite v sodelovanju z italijanskim paraolimpijskim komitejem ob podpori lokalnih in regionalnih oblasti.

To bo četrto takšno tekmovanje, pred tem so igre gostili leta 2011 in 2012 v Brnu ter 2015 v Varaždinu.

"Pomembnost evropskih paraiger mladih ni samo v tem, da mladi med seboj tekmujejo, ampak ima tekmovanje za mlade tudi veliko socialno in družbeno vlogo. To je vidno tudi iz raziskav, da šport pomaga otrokom z invalidnostjo naučiti se uporabljati svoje telo v skladu s svojimi zmožnostmi in pogosto je videti, da so zmožnosti mnogo večje od pričakovanja njihovih staršev. S pomočjo športa poleg psihološke in fizične koristi se razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov," je ob začetku iger povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja.

Igre bodo danes uradno odprli, tekmovanja se bodo začela 12. oktobra.