#družba 11.10.2017 15:08

Na blejskem kongresu o kakovosti v digitalni dobi

Bled, 11. oktobra - Bled v teh dneh gosti 61. mednarodni kongres Evropske organizacije za kakovost (EOQ). Na kongresu se je zbralo več kot tudi 500 udeležencev iz 35 držav. Med njimi je tudi več kot 120 predavateljev, ki bodo danes in v četrtek govorili o kakovosti kot ključnem dejavniku uspešnosti v digitalni dobi.

Največje mednarodno srečanje s področja kakovosti in odličnosti v Evropi letos prvič poteka v Sloveniji. Kongres, ki ga že od leta 1956 pod pokroviteljstvom EOQ organizirajo nacionalne organizacije za kakovost, tokrat pripravlja Slovensko združenje za kakovost in odličnost. Kot poudarja predsednik organizacijskega odbora Janez Benčina, letošnji kongres postavlja Slovenijo na svetovni zemljevid kakovosti.

Na današnji novinarski konferenci je pojasnil, da so letošnjo temo izbrali zaradi hitrih sprememb, ki jih prinaša digitalni svet. Ta spreminja tudi pogoje dela, načine življenja in upravljanja in proizvodnje. "Ob tem pa ne smemo pozabiti na kakovost," je obrazložil naslov tokratnega kongresa Uspešnost v digitalni dobi - kakovost kot ključni dejavnik.

Na eni strani je robotizacija na drugi pa človek, ki mora biti v stanju voditi stroje. Zato moramo v ljudem spodbuditi nova znanja, ki so pomembna za digitalno dobo, je pojasnil Benčina. Pomembno bo pravilno programiranje, je izpostavil tudi nekdanji predsednik Mednarodne akademije za kakovost Gregory H. Watson.

Med ključnimi izzivi je, kako začeti kakovostno obdelovati velike količine podatkov, da bodo imeli uporabno vrednost. Zelo pomembno področje pa je tudi digitalna transformacija. "Če želimo biti v stiku z mladimi, potem se moramo začeti posluževati povsem novih načinov trženja in metod, da bomo konkurenčni," je dejal Benčina.

Opozoril je tudi na potrebo po odzivnosti na spremembe, ki se dogajajo izjemno hitro. Zato je potrebna stalna reorganizacija podjetij in načinov dela ter oplojevanje znanja z najnovejšimi dognanji s področja tehnologije in metodologije ter principov vodenja in elementi kakovosti.

Strokovnjak za digitalizacijo Tim Cole meni, da v prihodnjih desetih letih velik poudarek v podjetjih na povezljivosti digitalnih sistemov, tako da bodo ti medsebojno sodelovali in se bodo zbrane informacije lahko pretakale. Ob tem je ključni cilj, da bi analitični sistemi nudili pogled v prihodnost, da bi bili sposobni predvideti in opozoriti na napake še preden se pojavijo.

Evropo oziroma zahodni svet čaka še dodatni izziv, saj Kitajska v zadnjih letih veliko vlaga v izboljšanje kakovosti svojih izdelkov in veliko kitajskih podjetij je že v vrhu po kakovosti. "Medtem ko so Kitajci zelo predani izboljševanju kakovosti, kar vodi do zaupanja potrošnikov, pa smo v preostalem svetu morda bolj osredotočeni na dobiček, kar lahko na daljši rok pomeni veliko težavo," je opozoril Watson.

Med udeleženci letošnjega kongresa izstopa prav 40-članska kitajska delegacija, ki jo vodi predsednica uprave in generalna direktorica Gree Electric Appliances Dong Mingzhu, ki jo je Forbes umestil na sam vrh lestvice najbolj vplivnih kitajskih managerk letošnjega leta. Pod sloganom Izdelano na Kitajskem, ljubljeno po svetu, si prizadeva, da bi kitajska kakovost izgubila prizvok "poceni, masovno, okolju neprijazno".

Dan pred današnjim uradnim začetkom dvodnevnega kongresa na Bledu, katerega soorganizator je ministrstvo za javno upravo, so sicer v torek podelili tudi nagrado EOQ za kakovost za uspešno prenovo portala eUprava, ki jo je prejela uslužbenka ministrstva Tatjana Mizori Zupan.