#družba 10.10.2017 12:03

Koprivnikar na konferenci v Argentini predstavil telekomunikacijske dosežke Slovenije

Buenos Aires, 10. oktobra - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se z delegacijo mudi v Buenos Airesu, kjer poteka mednarodna konferenca na temo telekomunikacijskega razvoja. V Argentini je med drugim predstavil dosežke Slovenije predvsem na področju digitalne preobrazbe družbe ter dejal, da bo treba pospešiti razvoj pametnih storitev, so sporočili z ministrstva.

Ljubljana, vlada.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koprivnikar je na konferenci, ki jo organizira Mednarodna telekomunikacijska zveza, poudaril, da elektronske in mobilne storitve že razvijamo, v prihodnje pa je treba pospešiti razvoj pametnih storitev. Izpostavil je, da je cilj pobude Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi doseči uporabljivost digitalnih rešitev na sistemski ravni.

"Pri oblikovanju modernih digitalnih rešitev v Sloveniji vključujemo vse člane družbe, od vlade, podjetij, raziskovalne sfere in civilne družbe, ki sestavljajo digitalno koalicijo. Tako zagotavljamo zaupanje, zaupanje v vlado, zaupanje v digitalne storitve, ki omogočajo višjo kakovost življenja naših državljanov in boljše pogoje poslovanja naših podjetij," je dejal minister.

Minister se je ob robu konference sestal z ministrom za informacije in komunikacije Kazahstana Daurenom Abayevom, v argentinski prestolnici pa se je srečal tudi s tam živečimi Slovenci. Predstavil jim je dosežke Slovenije predvsem na področju digitalne preobrazbe družbe in načrtovane aktivnosti za krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Poudaril je tudi pomen sodelovanja s Slovenci, ki živijo v tujini, saj ti po njegovih besedah predstavljajo vez med Slovenijo in državami, v katerih živijo ter lahko pomembno pomagajo pri promociji Slovenije in njenih dosežkov. Predstavniki društev Slovencev so medtem izpostavili pomen tovrstnih srečanj s predstavniki vlade ter obljubili pomoč pri promociji Slovenije v Argentini.

V Argentini živi okoli 30.000 Slovencev, ki so se iz Slovenije večinoma izselili med prvo in drugo svetovno vojno. Organizirani so v številnih društvih, ki jih povezuje krovna organizacija Zedinjena Slovenija, so še navedli na ministrstvu za javno upravo.