#družba 10.10.2017 17:18

V Ljubljani predavanje predsednika združenja evropskih registrov domen

Ljubljana, 10. oktobra - Na pravni fakulteti v Ljubljani bo v sredo potekalo predavanje predsednika združenja evropskih registrov domen Petra Van Rosteja na temo blokiranja spletnih vsebin in vloge registrarjev. Dogodek organizirata Register.si in Inštitut za primerjalno pravo (IPP-PF) v okviru praznovanja 25. obletnice obstoja nacionalne domene .si.

Ljubljana. V Ljubljani v sredo predavanje predsednika združenja evropskih registrov domen Petra Van Rosteja. Foto: Facebook

Ljubljana.
V Ljubljani v sredo predavanje predsednika združenja evropskih registrov domen Petra Van Rosteja.
Foto: Facebook

Van Roste bo v predavanju predstavil tehnične osnove delovanja interneta, ki jih je treba poznati pri pravnem urejanju področja elektronskih komunikacij.

Udeležence bo tekom predavanja seznanil z osnovnimi tehničnimi vidiki delovanja interneta. Predstavil bo osnove sistema domenskih imen (DNS) in druge "plasti" interneta (ISP-ji, IP naslovi).

Razumevanje tega je po navedbah organizatorjev nujno za sprejemanje tehnično izvedljivih, učinkovitih, sorazmernih in smiselnih ukrepov s ciljem zagotavljanja varstva podatkov, zasebnosti, nadzora nad vsebino in varovanja drugih temeljnih pravic na internetu.

"Ker je na tem področju tudi v Sloveniji veliko pravne nedorečenosti, hkrati pa vedno večje število lokalnih in mednarodnih incidentov, bo predavanje zanimivo tako za snovalce strategij in konceptov na tem področju kot tudi za registrarje in druge praktike," so še zapisali organizatorji dogodka.

Predavanje v okviru praznovanja 25. obletnice obstoja nacionalne domene .si. organizirajo Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Register za .si, ki deluje pod okriljem Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes).

Že danes pa je v okviru praznovanja 25. obletnice potekala tudi okrogla miza o prihodnjih izzivih interneta. Po okrogli mizi je direktor Arnesa Marko Bonač odprl umetniško razstavo 25 let domene .si.

Register.si opravlja funkcijo nacionalnega registra za vrhnjo internetno domeno .si. S svojimi storitvami omogoča in promovira spletno prisotnost vseh .si domen. Vrhnjo domeno so v letu 1992 vpisali v korenski strežnik in s tem v svetovni splet priklopili slovenska spletna mesta. Danes je registriranih že več kot 125.400 domen.