Turizem #družba 7.10.2017 9:41

V Kranjski Gori se prihodnje leto obeta širitev golf igrišča

Kranjska Gora, 7. oktobra - Golf klub Kranjska Gora si že več let prizadeva za širitev obstoječega golf igrišča oziroma vadbišča. Kranjskogorska občina je od države pridobila potrebna zemljišča, sedaj pa se bliža koncu tudi pridobitev vseh potrebnih dovoljenj. Predvidoma prihodnje leto bi lahko igrišče razširili na devet polj in tako zadostili standardom za golf igrišče.

Kranjska gora. Golf igrišče v Kranjski gori. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranjska gora.
Golf igrišče v Kranjski gori.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Golf klub Kranjska Gora je bil ustanovljen leta 1999, ko so izdelali prve tri luknje obstoječega igrišča, ki je sedaj bolj vadbišče. Kljub temu ima klub 250 članov in si že deset let prizadeva za širitev igrišča s šestih na devet igralnih polj, kar je minimalni standard za golf igrišče. Razširjeno igrišče bo kot priznano golf igrišče lahko ocenjeno tudi s strani evropske golf zveze, pojasnjuje predsednik Golf kluba Kranjska Gora Grega Benedik.

Igrišče je planirano ob reki Pišnici in Savi med Kranjsko Goro in Gozd Martuljkom z vadbiščem pri Porentovem domu, kjer naj bi bila tudi klubska hiša. Medtem ko je golf klub pobudnik širitve igrišča, pa dokumentacijo ureja Občina Kranjska Gora. Ta je v bližini sedanjega igrišča od države pridobila okoli pet hektarov zemljišč ob reki Savi od Porentovega doma do konca Loga.

Občina je pridobila tudi glavnino potrebnih dovoljenj in soglasij, pred širitvijo igrišča pa mora izpolniti še nekaj pogojev Agencije RS za okolje. Med najpomembnejšimi je najdražji ukrep, in sicer obrežno zavarovanje in ureditev struge Pišnice. Za to ima občina že zagotovljena sredstva v višini 130.000 evrov. V približno enakem takem obsegu pa v golfsko infrastrukturo investiral golf klub.

Kot je pojasnil kranjskogorski župan Janez Hrovat, bi lahko zemljišče pripravili že letošnjo jesen in prek zime, tako da bi golf igrišče lahko razširili v prihodnjem letu. Benedik je povedal, da bodo po pridobitvi gradbenega dovoljenja najprej poskrbeli za posek, potem pa bodo začeli urejati štiri nova dodatna polja. Investicija je ocenjena na 250.000 evrov.

Igrišče bo pomembna pridobitev za kranjskogorski turizem. "Tako kot nogometno igrišče, smučišča ter planinske in sprehajalne poti je tudi golf igrišče pomembna infrastruktura. Golf igrišča Kranjska Gora nima oziroma ga ima samo za silo, v zmanjšanem obsegu. Sedaj pa se bo vadbišče lahko razpotegnilo v igrišče," je zadovoljen župan.

Prepričan je, da bodo s tem v Kranjsko Goro pritegnili še en segment bolj zahtevnih gostov. Tudi Benedik je pojasnil, da že sedaj zaznavajo povpraševanje turistov po golf igrišču. "S Turizmom Kranjska Gora bo treba pripraviti pakete in programe ter golf igrišče vključiti v ponudbo," je dejal in dodal, da do sedaj niso imeli sistematičnih promocijskih aktivnosti, saj je bilo obstoječe igrišče namenjeno bolj domačinom.