Turizem 8.10.2017 8:56

Slovenski turizem v Riminiju tudi s Tino Maze

Rimini, 8. oktobra - V italijanskem Riminiju bo prihodnji teden največji turistični sejem v naši zahodni sosedi, TTG Incontri. Slovenija se bo letos na ta dogodek podala z najobsežnejšo predstavitvijo doslej. Italijanski javnosti se bo predstavilo 35 slovenskih turističnih ponudnikov, tam bo tudi Tina Maze, so sporočili iz STO.

Portorož. Znamka Slovenije in slovenskega turizma I feel Slovenia. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Portorož.
Znamka Slovenije in slovenskega turizma I feel Slovenia.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Letošnji, 54. sejem TTG Incontri bo potekal od četrtka do sobote. Slovenska predstavitev bo potekala za 160 kvadratnih metrih velikem prostoru, predstavništvo Slovenske turistične organizacije (STO) v Italiji pa bo v petek na slovenski stojnici pripravilo tudi novinarsko konferenco. Častna gostja na konferenci - in verjetno tudi glavni magnet za novinarje - bo ena od najbolj prepoznavnih Slovenk v zadnjem času, večkratna svetovna smučarska prvakinja Tina Maze.

Nosilki animacije na slovenski stojnici bosta sicer letos destinaciji Portorož & Piran ter Rogaška Slatina.

V preteklem mesecu je predstavništvo STO v Italiji že izvedlo več promocijskih aktivnosti v sodelovanju s slovenskimi turističnimi ponudniki. Na področju dobrega počutja (velnes) so se slovenski ponudniki s svojo ponudbo predstavili na sejmih Sana v Bologni in Turismo & Benessere v Milanu ter s kulinarično ponudbo na dogodku Gusti di Frontiera (Okusi meje) v Gorici.

Od 14. do 15. septembra je potekal tudi sejem Salone del Camper v Parmi, na katerem se je Slovenija predstavila v okviru stojnice Adutei, istočasno pa je potekal sejem Fiera del Levante v Bariju, kjer je predstavnik STO v Italiji v sodelovanju z rimskim veleposlaništvom strokovni javnosti predstavil turistični in gospodarski potencial Slovenije, so še navedli na STO.

Italija je najpomembnejši tuji trg za slovenski turizem, kažejo podatki državnega statističnega urada. Lani so italijanski turisti pri nas ustvarili 1,1 milijona prenočitev, kar je bilo 16 odstotkov vseh nočitev tujih turistov v tem letu. Povprečno so pri nas prenočili 2,2-krat.

Italijanski gostje so tudi tisti, ki so pri nas potrošili največ; lani povprečno 112 evrov na osebo na dan.

Letos so italijanski gosti v prvih osmih mesecih leta pri nas ustvarili skoraj 370.000 prihodov in nekaj več kot 819.000 nočitev. Število prihodov je s tem na letni ravni poraslo za 6,8 odstotka, število nočitev pa za 4,9 odstotka.