Podjetja Startupi 7.10.2017 10:30

Slovenska inovacija za večjo varnost pred žeparji

Maribor, 7. oktobra - Verjetno se je marsikomu že zgodilo, da je med potovanjem ali v mestni gneči zaradi tatov in žeparjev ostal brez denarnice, mobilnega telefona ali dokumentov. Štajerskima inovatorjema Andreju in Nataši Brumec se je, zato sta se odločila globalnemu trgu ponuditi svoj izum - prvo pametno varno torbico Safy Bag, za katero je v svetu veliko zanimanja.

Slovenska Bistrica. Prva pametna varna torbica Safy Bag, ki sta jo skupaj izumila Andrej in Nataša Brumec. Foto: Gregor Mlakar/STA

Slovenska Bistrica.
Prva pametna varna torbica Safy Bag, ki sta jo skupaj izumila Andrej in Nataša Brumec.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Slovenska Bistrica. Inovator Andrej Brumec s svojim izdelkom Safy Bag. Foto: Gregor Mlakar/STA

Slovenska Bistrica.
Inovator Andrej Brumec s svojim izdelkom Safy Bag.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Stilsko privlačno oblikovan izdelek, ki je nastal po zaslugi Nataše, tehnično pa ga je zasnoval njen življenjski sopotnik Andrej, ponuja različne možnosti, odvisno od cenovnega razreda izdelka. Najbolj zanimiv je gotovo izdelek, ki vsebuje senzor gibanja, alarm, baterijo za polnjenje mobilnih naprav in kakovosten trak, ki ga je z običajnimi orodji težko prerezati.

Cenejša različica ponuja običajno trištevilčno varnostno kodo, trenutno najboljša varianta pa celo odpiranje torbice s pomočjo prstnega odtisa lastnika in z njegove strani pooblaščenih oseb. Ob tem lahko uporabniki torbico s pomočjo nerazrezljivega pasu priklenejo za stol, ležalnik na bazenu ali druge objekte, hkrati pa še s pomočjo alarma preprečijo njeno krajo. Torbica je razmeroma lahka, saj je iz aluminija in polikarbonata, hkrati pa je vodoodporna.

"Medtem ko je danes na trgu že precej prenosnih varnostnih kovčkov ali torb, je Safy za zdaj edina rešitev, ki je v torbico vgradila tehnološke rešitve in varnostne funkcije za vsakodnevno uporabo," je za STA povedal inovator iz Pragerskega, ki je prostore za delovanje njunega start up podjetja za zdaj dobil v mariborskem inkubatorju podjetniških idej.

Prepričan je, da sta s svojim izdelkom korak pred konkurenco, saj ta omogoča vsakdanjo uporabo in praktično onemogoča krajo, ob tem pa je lepo oblikovan. Za zdaj je po besedah Nataše, ki skrbi za dizajn, na voljo le ena verzija v črni in beli barvi, v načrtu pa imata tudi oblikovanje različnih formatov.

Inovativna Štajerca imata za zdaj izdelanih nekaj prototipov in sta še v fazi zbiranja ponudb ter promocije izdelka. Najbolj osnovno verzijo brez elektronike trenutno ponujata za 50 evrov, srednja verzija z elektroniko in trištevilčno ključavnico je na voljo za 83 evrov, varianta s ključavnico na prstni odtis pa stane 143 evrov.

Brumčeva se trudita, da bi njun izdelek na trgovske police spravili najpozneje aprila 2018, zdaj je mogoče oddati prednaročilo. Odziv je, kot pravi Andrej, razmeroma velik, še posebej na družbenih omrežjih, kjer se ljudje zanj zelo zanimajo. Ponudili so ga na Kickstarterju, kjer želijo zbrati okoli 60.000 evrov, medtem ko so že našli tudi sovlagatelja in proizvajalca torbice. Za koga gre, Brumec za zdaj še ne izdaja, je pa povedal, da gre za večje slovensko podjetje, ki bo pomagalo z okoli 200.000 evri zagonskega denarja.

"Naš cilj je globalni trg, seveda v prvi vrsti prodor na ameriški trg, od koder se za izdelek že zanimajo številni potencialni naročniki in mediji. Veliko je bilo odziva tudi v Italiji, pa tudi iz vseh drugih delov sveta," je dejal Brumec, ki upa tudi na večje posle z raznimi telekomunikacijskimi ali turističnimi podjetji.