Začenja se peti Evropski teden programiranja

Ljubljana, 7. oktobra - Danes se začenja Evropski teden programiranja CodeWeek, ki letos praznuje peto obletnico obstoja. Do 22. oktobra se bodo v mnogih evropskih krajih, med drugim tudi v Sloveniji, zvrstili številni dogodki in delavnice na temo programiranja. Odprtje slovenskega CodeWeeka 2017 bo v ponedeljek gostilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

CodeWeek je projekt, ki se posveča ozaveščanju o pomenu programiranja in digitalne pismenosti v več kot 50 državah. Letos obeležujejo peto obletnico tega projekta, ki bo tokrat potekal kar dva tedna, in sicer od 7. do 22. oktobra. S tem bo projekt še več otrokom in najstnikom dal priložnost, da naredijo prve programerske korake, so zapisali slovenski ambasadorji projekta.

Otvoritev slovenskega CodeWeeka 2017 bo gostilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bo v ponedeljek potekala kratka predstavitev projekta. Tej pa bo sledila delavnica programiranja za zaposlene na ministrstvu in njihove otroke.

Lani je na dogodkih v okviru Evropskega tedna programiranja na 23.000 tečajih programiranja sodelovalo milijon udeležencev, skoraj polovica oziroma 46 odstotkov je bilo deklet. V Sloveniji se je lani odvilo več kot 60 dogodkov, ki se jih je po ocenah organizatorjev udeležilo okoli 1000 mladih. Za letošnji teden programiranja pa je napovedanih več kot 40 dogodkov.

Največ tečajev programiranja in delavnic digitalne pismenosti organizirajo šole, zato so koordinatorji projekta izdelali učno pripravo Uvod v programiranje s Scratchem, ki je prilagojena tudi tistim učiteljem, ki programiranja niso vešči.

Poleg tečajev Scratcha za najmlajše, delavnic, predstavitev in iger pa bo letos na voljo tudi tečaj programirnaja za upokojence ter spletni tečaji programiranja.

Evropski teden programiranja (Europe CodeWeek) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin, ključnih za dvig digitalne pismenosti mladih. Nastal je na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende, ki so skupaj z Evropsko komisijo prepoznali pomanjkanje digitalnih veščin med evropskimi otroci in mladimi.

Od leta 2013 je na 30.000 tečajih programiranja po različnih evropskih državah sodelovalo več kot 1,5 milijona mladih.