Podjetja 7.10.2017 8:07

Litostroj Power lani z višjim dobičkom

Ljubljana, 7. oktobra - Družba Litostroj Power je lani ustvarila 39,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 33,2 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za devetkrat in dosegel 799.000 evrov. Skupina Litostroj Power je prihodke povečala za skoraj 50 odstotkov in po predlanski izgubi lani vknjižila dobiček.

Ljubljana, Litostroj.
Logotip podjetja Litostroj power.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Skupina Litostroj Power je lani ustvarila nekaj manj kot 57 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 621.000 evrov čistega dobička, medtem ko je predlani zabeležila čisto izgubo v višini 1,98 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Generalni direktor Marko Tandler je povzel, da so lani veliko pozornosti namenili izkoriščanju sinergij, vstopu na nove trge in skrbi za kupce: "Delovanje skupine nam z vidika novo sklenjenih poslov v zadnjih treh letih kaže ohranjanje rasti in stabilen položaj na trgu."

Litostroj Power, družba za projektiranje, gradnjo elektrarn in izdelavo energetske in industrijske opreme, je lani 35 odstotkov prodaje ustvarila na domačem trgu, ostalo na tujih trgih. V prodaji je sicer največji delež zajemal program opreme za hidroelektrarne.

Družba za letos načrtuje čisti prihodke od prodaje v višini 45,53 milijona evrov ter za 1,46 milijona evrov čistega dobička. Nova naročila naj bi dosegla vrednost 62 milijonov evrov, za nove naložbe v strojno in drugo opremo pa naj bi šlo 1,2 milijona evrov.

Skupino poleg matične družbe oblikujejo še družbe v Kanadi, na Češkem in v Turčiji. Slednjo so ustanovili z namenom vzpostaviti lokalni proizvodni obrat, s čimer bodo utrdili navzočnost na azijskem trgu in okrepili proizvodne zmogljivosti.

Glede investicij so v Litostroj Power navedli, da se te v Evropi zaradi nizke cene električne energije sedaj odvijajo počasneje, zato bodo z aktivno prodajo navzočnost širili na daljne azijske, ameriške in ostale rastoče trge.

Kot je nedavno za Delo povedal Tandler, bo naložba v Turčiji vredna več kot deset milijonov evrov. To bo njegovih besedah njihova prva tovarna v tujini, tam pa bodo izdelovali tudi generatorje. Doslej so namreč izdelovali le turbine, ki predstavljajo mehanski del, zdaj pa se bodo lotili tudi električnega dela, pri čemer načrtujejo generator z lastno blagovno znamko, je dodal.

V družbi je bila konec minulega leta zaposlena 401 oseba, kar je 12 več kot ob koncu leta 2015. Skupina je lani zaposlovala 539 delavcev ali toliko kot predlani.