Evropski teden programiranja letos izjemoma dva tedna

pripravila Lea Udovč

Ljubljana, 5. oktobra - V soboto se bo začel evropski teden programiranja CodeWeek, pobuda za širjenje znanja digitalnih veščin, ki letos praznuje peto obletnico obstoja. V okviru kampanje, ki bo letos izjemoma potekala dva tedna, in sicer od 7. do 22. oktobra, se bodo po Sloveniji zvrstili številni dogodki in delavnice na temo programiranja.

CodeWeek je projekt, ki se posveča osveščanju o pomenu programiranja in digitalne pismenosti v več kot 50 državah. Letos obeležujejo peto obletnico tega projekta, z dvotedenskim trajanjem pa bo dal priložnost še več otrokom in najstnikom, da naredijo prve programerske korake, so zapisali slovenski ambasadorji projekta.

Odprtje slovenskega CodeWeeka 2017 bo gostilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bo 9. oktobra potekala kratka predstavitev projekta. Tej bo sledila delavnica programiranja za zaposlene na ministrstvu in njihove otroke.

Lani je na dogodkih v okviru Evropskega tedna programiranja na 23.000 tečajih programiranja sodelovalo milijon udeležencev, skoraj polovica oziroma 46 odstotkov je bilo deklet. V Sloveniji se je lani odvilo več kot 60 dogodkov, ki se jih je po ocenah organizatorjev udeležilo okoli 1000 mladih.

Največ tečajev programiranja in delavnic digitalne pismenosti organizirajo šole, zato so koordinatorji projekta izdelali učno pripravo Uvod v programiranje s Scratchem, ki je prilagojena tudi tistim učiteljem, ki programiranja niso vešči. Poleg tečajev Scratcha za najmlajše in delavnic digitalne pismenosti pa organizatorji letos napovedujejo tudi spletne tečaje programiranja.

Nekaj dogodkov v okviru Evropskega tedna programiranja

Tednu programiranja se je letos pridružila tudi Lezbično-feministična univerza, ki ob dnevu britanske matematičarke in programerke Ade Lovelace 10. oktobra organizira tečaj o delovanju spletnih brskalnikov in spletnih mest za ženske.

Osnove programiranja malega robota bodo 12. oktobra spoznavali najmlajši na delavnici Spoznajmo robota v Savinjski dolini. Teden kasneje pa bo na Gimnaziji Moste v Ljubljani potekalo osnovno programiranje robotkov LegoMindstorms EV3 za dijake, profesorje in občane ter občanke.

Na Srednji zdravstveni šoli v Celju bo 20. oktobra ekipa CodeBrainer predstavila poklic programerja in prve korake v programskem jeziku Java. Vsak udeleženec dogodka bo prejel tudi brezplačni dostop do spletnega tečaja programiranja mobilnih aplikacij za naprave z operacijskim sistemom Android.

Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in Institut Jožef Stefan bosta 21. in 22. oktobra organizirala štiri delavnice za otroke iz socialno ogroženih družin iz programa Botrstvo in drugih njihovih programov. Na delavnicah bodo z mikrokrmilnikom Arduino ustvarjali svetlobno in zvočno predstavo, merili spremembo temperature snovi med kemijskimi reakcijami, izdelali prototip naprave za štetje prometa.

Letošnji teden programiranja bo ponudil tudi dogodek za upokojence. Projekt SilverCode in Univerza za tretje življenjsko obdobje pripravljata delavnico programiranja za študente omenjene univerze, ki bo potekala 18. oktobra v Ljubljani.

Mladim bo na voljo tudi platforma Wizard Amigos za učenje spletnega programskega jezika JavaScript, ki združuje programerje začetnike iz Nemčije, Slovenije, Tajske idr. V mednarodnem okolju lahko uporabniki hkrati vadijo angleščino in se učijo programirati.

Lov za skritim zakladom

V okviru letošnjega evropskega tedna programiranja bo potekal tudi lov za skritim zakladom oziroma "Code Hunt Game". Ta bo potekal s pomočjo mobilne aplikacije, ki bo tekmovalcem odkrivala skrite lokacije s QR-kodo.

Ko bo tekmovalec našel QR-kodo, jo bo skeniral s telefonom, aplikacija pa mu bo poslala programersko logično nalogo. Ko bo nalogo rešil pravilno, mu bo aplikacija izdala lokacijo naslednje QR-kode. Igra se zaključi, ko uporabnik najde vse lokacije in pravilno reši vse programerske naloge, zmaga pa uporabnik, ki za celotno pot porabi najmanj časa.

Aplikacija bo na voljo vsakomur. Učitelji v šoli ali starši na domačem vrtu bodo otrokom lahko "skrili" QR-kode, vnesli njihove lokacije, otroci pa jih bodo odkrivali in reševali naloge. Igrico bodo 14. oktobra igrali simultano po vsej Evropi. V Ljubljanskem parku Tivoli jo bo vodila slovenska ambasadorka projekta Codeweek Katja K. Ošljak.

Seznam vseh dogodkov je na voljo na spletni strani events.codeweek.eu.

O projektu evropski teden programiranja

Evropski teden programiranja (Europe CodeWeek) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin, ključnih za dvig digitalne pismenosti mladih. Nastal je na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende, ki so skupaj z Evropsko komisijo prepoznali pomanjkanje digitalnih veščin med evropskimi otroci in mladimi.

Da bi pri mladih vzbudili zanimanje za programiranje in ustvarjanje digitalnih projektov, so pričeli organizirati delavnice digitalnih veščin za šolarje, dijake in študente. Od leta 2013 je na 30.000 tečajih programiranja po različnih evropskih državah sodelovalo več kot 1,5 milijona mladih.