Turizem 25.9.2017 11:55

Družba Vabo poleti na Koroškem s petino več nočitvami kot lani

Slovenj Gradec, 25. septembra - Družba Vabo, ki je z okoli 400 posteljami največji ponudnik nastanitvenih zmogljivosti na Koroškem, je letos od začetka junija na Kopah in v Slovenj Gradcu zabeležila 31.000 nočitev gostov, kar je petina več kot lani enak čas. K temu je po oceni vodstva družbe prispevala predvsem pestra ponudba. Medtem so priprave na zimo na Kopah v polnem teku.

Slovenj Gradec, hotel. Novinarska konferenca družbe Vabo, na kateri so predstavili oceno poletne sezone in priprave na zimsko sezono na Kopah. Direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž in vodja programa holcerija Tomislav Vrlič. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, hotel.
Novinarska konferenca družbe Vabo, na kateri so predstavili oceno poletne sezone in priprave na zimsko sezono na Kopah.
Direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž in vodja programa holcerija Tomislav Vrlič.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

"Poletno sezono ocenjujemo kot zelo dobro," je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž. Poleg turističnih nočitev se je zelo povečalo tudi število dnevnih gostov, vse skupaj pa je rezultat uvedbe novih programov, ki jih nameravajo v prihodnjih letih še dopolnjevati.

Na Kopah so letos okrepili poletno ponudbo za družine, kolesarje in različne skupine ter ob vikendih zagnali sedežnico Pungart. Ponujajo oglede mini živalskega vrta in pravljične dežele, organizirajo pohodniške ture ter obisk akumulacijskega jezera in energetskih točk.

Za kolesarje so uredili različno težke proge za spuste, možna je tudi uporaba igrišča za odbojko na mivki in nogometnega igrišča. Za organizirane skupine so pripravili humoristični program holcerija, na katerem se udeleženci seznanijo in preizkusijo v starih holcerskih opravilih, ki so povezana s spravilom lesa. Samo ta program si je letos doslej ogledalo blizu 4000 dnevnih gostov.

Skupno je družba Vabo letos od začetka junija zabeležila okoli 31.000 nočitev, od tega več kot polovico na Kopah, preostale pa v hotelu v Slovenj Gradcu. Tam čez poletje tradicionalno gostijo slovenske in tuje športnike na športnih pripravah. V razvoju športnega turizma na Koroškem Paradiž vidi še veliko možnosti, hkrati pa predvsem za območje slovenjgraške občine v družbi Vabo že vrsto leto opozarjajo na pomanjkanje športne infrastrukture.

V družbi Vabo, ki ima v okviru stečaja družbe GTC Kope v najemu žičniško infrastrukturo na Kopah, se medtem že pripravljajo na novo smučarsko sezono, začela se je tudi že predprodaja sezonskih vozovnic in dnevnih vozovnic z malico. Paradiž računa, da bodo vzdrževalna in deloma obnovitvena dela, skupno vredna okoli 90.000 evrov, končana do konca oktobra.

Ob tem letno za najem žičniških naprav na Kopah odštejejo 54.000 evrov, tekoče najemno obdobje pa jim poteče konec oktobra, ko računajo na novo najemno pogodbo. Kot je nedavno napovedala stečajna upraviteljica družbe GTC Kope Simona Goriup, bodo najemno pogodbo z zdajšnjim najemnikom podaljšali. Ta je sicer sklenjena z družbo Robeta, ki je nato žičnice dala v podnajem družbi Vabo.

Kot je ob tem danes poudaril Paradiž, se želijo s turizmom na Kopah ukvarjati tudi v prihodnosti, zato so ob "pravi ceni in ugodnih razmerah" pripravljeni tudi kandidirati za nakup žičniških naprav, ko se bodo te prodajale v okviru stečaja. Ob tem si Paradiž po vzoru sosednje Avstrije želi tudi sodelovanja koroških občin, predvsem s skupnim ciljem razvijati turizem celotne regije.