Podjetja 25.9.2017 11:21

Predelovalne dejavnosti spodbujajo rast gospodarske klime

Ljubljana, 25. septembra - Kazalnik gospodarske klime je bil septembra z 12,2 točke za 0,9 točke višji kot avgusta in za 6,1 točke višji kot pred letom dni. K njegovi rasti je najbolj prispevala rast kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih, ugotavljajo statistiki. Kazalnik gospodarske klime je tako že za 14,6 točke nad dolgoletnim povprečjem.

Ravne na Koroškem. Podjetje Metal Ravne, predelovalna industrija, železo, kovina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ravne na Koroškem.
Podjetje Metal Ravne, predelovalna industrija, železo, kovina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih sta na rast kazalnika gospodarske klime septembra pozitivno vplivala tudi kazalnik zaupanja v trgovini na drobno ter kazalnik zaupanja potrošnikov. Negativen vpliv pa je imel kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, medtem ko kazalnik zaupanja v gradbeništvu na mesečno spremembo vrednosti ni vplival.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil septembra za dve odstotni točki višji kot avgusta in za sedem točk višji kot pred letom dni. Na mesečni ravni so se izboljšale vrednosti vseh kazalnikov stanj, najbolj pa kazalnika proizvodnja in izvozna naročila (za pet točk). Prav tako so se na mesečni ravni izboljšali kazalniki pričakovanj, med njimi najbolj kazalnik pričakovano zaposlovanje (za pet točk), ki je hkrati dosegel tudi najvišjo vrednost v obdobju od leta 2005.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila septembra za pet točk višja kot avgusta, a hkrati za sedem odstotnih točk nižja kot septembra 2016. Na rast v primerjavi z mesecem prej je najbolj vplival kazalnik prodaja, katerega vrednost se je zvišala za 15 točk. Tudi vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj za naslednje tri mesece so se glede na prejšnji mesec večinoma zvišale, izjema sta le kazalnika obseg zalog in poslovni položaj.

Medtem pa se je vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu septembra poslabšala, in sicer za eno točko. Pri tem so se znižale vrednosti vseh kazalnikov stanj razen kazalnikov cene in zagotovljeno delo, ki sta se zvišala. Vrednosti kazalnikov pričakovanj za naslednje tri mesece so se zvišale, vrednosti kazalnikov skupna naročila, zaposlovanje in pričakovano zaposlovanje pa so ostale na avgustovskih ravneh. Na letni ravni je tudi ta kazalnik še vedno beležil rast, in sicer je bil za 19 točk višji kot septembra 2016.

Tudi kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil septembra za eno točko nižji kot avgusta. Med kazalniki stanj se je vrednost kazalnika povpraševanje znižala, vrednost kazalnika zaposlovanje se je zvišala, vrednost kazalnika poslovni položaj pa je ohranila vrednost iz avgusta. Vrednosti kazalnikov pričakovanj so se vse znižale, zvišal se je le kazalnik pričakovano zaposlovanje. V primerjavi s septembrom 2016 pa je bil kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih višji za tri točke.