Turizem 25.9.2017 10:49

V Sloveniji dva turista in pet turističnih nočitev na prebivalca

Ljubljana, 25. septembra - Turistične znamenitosti v Sloveniji je leta 2015 obiskalo približno dvakrat toliko domačih in tujih turistov, kot je prebivalcev države. Turističnih prenočitev je bilo medtem okoli pet na prebivalca, s čimer se Slovenija uvršča blizu povprečja EU.

Brnik. Turisti, prtljaga, kovček, potovalka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brnik.
Turisti, prtljaga, kovček, potovalka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so leta 2015 zabeležili 10,3 milijona turističnih prenočitev, kar je bilo približno pet turističnih prenočitev na prebivalca. Slovenija je bila po vrednosti tega kazalnika med preostalimi članicami EU približno v sredini, v nedavno objavljeni publikaciji navaja državni statistični urad.

Največje število prenočitev na prebivalca je dosegla Malta (20,8), za njo pa Hrvaška (16,9). Zadnja po številu prenočitev na prebivalca je bila Romunija.

Ob tem je Slovenija leta 2015 gostila približno dvakrat toliko turistov, kot ima prebivalcev. Po vrednosti tega kazalnika smo se med sosednjimi državami skupaj z Italijo uvrstili na tretje mesto, pred Madžarsko, še dodajajo na statističnem uradu.