F3ZO #družba 24.9.2017 9:30

Festival za 3. življenjsko obdobje bo znova iskal odgovore na izzive dolgožive družbe

pogovarjala se je Polona Šega

Ljubljana, 24. septembra - Letošnji, že 17. festival za 3. življenjsko obdobje, ki bo prihodnji teden, bo med drugim izpostavil izzive dolgožive družbe, priprave na upokojitev in skupnostne oblike preživljanja prostega časa. Odgovori na vprašanja, ki zadevajo starejše, so nujni, če naj družba deluje, je za STA dejala podpredsednica zveze društev upokojencev Marija Pukl.

Ljubljana. Podpredsednica zveze društev upokojencev Marija Pukl. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpredsednica zveze društev upokojencev Marija Pukl.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ob letošnjem festivalu bodo predstavili memorandum Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) za leto 2018. Zdus želi z njim v letu parlamentarnih volitev sporočiti, kaj kot največja nevladna organizacija pričakuje od strank, ki bodo nastopile na volitvah.

"Pričakovanja so velika. V primerjavi z zavezami iz koalicijskega sporazuma zakon o dolgotrajni oskrbi še ni sprejet, demografski sklad še ni ustanovljen, urad za starejše prav tako ne, pokojnine se ne usklajujejo redno, čakalne vrste v zdravstvu pa so še daljše kot prej," je nanizala Puklova.

Ob tem je poudarila, da je tak memorandum lahko spisati, težje pa ga je uresničiti. "Določili bomo takšen način dela, da bo v prihodnje uresničenega čim več. Dosedanji način, ko smo se srečevali z vodstvi strank, obiskovali poslanske skupine in ministrstva, ni prinesel želenih rezultatov," je priznala.

Na memorandum je sicer precej vplivala tudi strategija dolgožive družbe, ki jo je vlada sprejela julija, pripravila pa jo je delovna skupina, ki jo je Puklova vodila kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade.

"Strategija je podala več pomembnih ugotovitev, ob tem pa zastavila nekaj ključnih nalog. Če se jih pristojni ne bodo lotili resno, bo to velika napaka. Izzivi so veliki in če jih ne bomo upoštevali, bodo posledice hude," je opozorila.

Ob tem je izpostavila, da bodo morala ministrstva, ki imajo do konca leta čas za pripravo akcijskih načrtov s predlogi konkretnih ukrepov, resno razmisliti o tem, kakšna naj bo prihodnost.

"Šolski in drugi sistemi ne sledijo vsem spremembam dovolj hitro. Po napovedih nekaterih strokovnjakov posamezni šolski in univerzitetni programi že čez nekaj let ne bodo več potrebni. Cela kopica poklicev bo propadla," je navedla.

"Ne vemo niti tega, ali bo dovolj delovne sile in za katera področja jo bo primanjkovalo. Nič še ni popolnoma jasno. V taki nejasnosti ne moremo biti okosteneli, ampak se je treba hitro prilagajati. Zmagovalci bodo tisti, ki se bodo čim bolj prilagajali," je napovedala.

V prihodnje bo po njenih besedah še bolj kot do zdaj pomembno vseživljenjsko učenje, prilagajanje vsemu novemu, da bomo aktivni kot državljani in kot delavci. "Veliko upokojencev bo moralo delati tudi po upokojitvi že zaradi nizkih pokojnin. Poleg tega bo zelo pomembna njihova vključenost v družbo. Če si aktiven, si vključen," je opozorila.

Številne od omenjenih izzivov bodo naslovili na letošnjem Festivalu za 3. življenjsko obdobje, ki je postal že tradicionalen in ponuja iz leta v leto bogatejši program. Udeležencev festivala je vse več, vse bolj pa ga obiskujeta in na njem sodelujeta tudi mlajša in srednja generacija, je dejala Puklova. Ob tem je povedala, da je zveza kot soorganizatorka "izredno zadovoljna z razvojem festivala, kakršnega v Evropi v taki obliki ni".

Tako se za zdaj niso odločili za kakšne večje, sistemske spremembe festivala. Se pa Puklova zaveda, da poleg okroglih miz obstajajo še drugi načini, kako občinstvo bolj pritegniti in aktivno vključiti. "Želeli bi jih povabiti k sodelovanju v strokovnem in izobraževalnem programu, da povedo svoje mnenje in posredujejo predloge," je še navedla v pogovoru za STA pred festivalom.