Podjetja #družba 21.9.2017 16:43

Slovenija in Kitajska nadaljujeta pogovore o sodelovanju na področju kmetijstva in živilstva

Peking, 21. septembra - Državna sekretarka s kmetijskega ministrstva Tanja Strniša je v okviru dvodnevnega obiska na Kitajskem, ki ga končuje danes, vodila slovensko delegacijo na drugem zasedanju skupine za kmetijsko sodelovanje na ravni pristojnih ministrstev. Obe strani sta na zasedanju ugotavljali napredek pri povečanju trgovanja s kmetijskimi in živilskimi proizvodi.

Ljubljana. Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so na zasedanju govorili tudi o možnostih sodelovanja pri raziskavah na področju tehnoloških izmenjav in raziskav. Kitajska stran je predlagala vzpostavitev neposrednega dialoga med strokovnimi institucijami in izmenjavo strokovnjakov ter sodelovanje na področju raziskav, povezanih s čebelarstvom in pridelavo medu.

Podan je bil predlog za sodelovanje pri raziskavah, povezanih s postopki predelave hrane, kot so zamrzovanje, konzerviranje in dehidracija. Še naprej pa se bo nadaljevalo sodelovanje na področju raziskav in vzdržnega upravljanja s kraškimi področji in viri.

Člani delovne skupine so se dogovorili za vzpostavitev rednega sodelovanja med Biotehniško fakulteto v Ljubljani in Kitajsko akademijo za kmetijske vede tudi v okviru evropskih raziskovalnih in izobraževalnih programov. V skladu s sprejetim sklepom pa bodo pripravili dvoletni akcijski načrt, na podlagi katerega se potrdijo prioritete in cilji sodelovanja.

Državna sekretarka se je sicer v okviru obiska na Kitajskem srečala tudi z namestnikom kitajskega ministra za kmetijstvo, pristojnim za mednarodne zadeve, Qu Dongyujem, s katerim sta izpostavila dobro sodelovanje med ministrstvoma.

Obiskala je Kitajsko agencijo za hrano in zdravila, kjer so govoril o pogojih za pridobitev dovoljenj za prodajo prehranskih dopolnil iz Slovenije na Kitajskem, predvsem čebeljih izdelkov in medu.

V Pekingu pa se je Strniša udeležila tudi otvoritve Kitajskega kmetijskega in trgovinskega sejma, ki je najpomembnejši sejem na tem področju in poteka letos že petnajstič. Ne sejmu se je srečala tudi s slovenskimi pridelovalci vin, ki se na sejmu predstavljajo kitajskem trgu.