Podjetja 21.9.2017 13:26

Štravs Podlogarjeva: Ceta prinaša nove priložnosti za slovenska podjetja in potrošniške

Ljubljana, 21. septembra - Trgovinski sporazum EU in Kanade, znan pod kratico Ceta, ki je danes stopil v začasno uporabo, prinaša nove priložnosti za slovenska podjetja in potrošnike, je ocenila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar. Prinaša tudi pozitivno sporočilo glede pomena proste trgovine v svetu, kjer se poraja vse več protekcionizma.

Bled. Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Veliko korist bodo od sporazuma imela tudi mala podjetja, ki bodo prihranila tako čas kot denar, tudi tako, da se bodo lahko izognila dvojnim zahtevam glede testiranj in dolgim carinskim postopkom, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Med prednostmi so izpostavili tudi dostop do kanadskega trga javnih naročil na zvezni ravni in na ravni provinc, poenostavljene postopke certificiranja na posameznih področjih, zaščito intelektualne lastnine v Kanadi na podobnem nivoju kot v EU in izboljšan in bolj varen dostop slovenskih podjetij in fizičnih oseb kot ponudnikov storitev.

"Določbe sporazuma, ki se nanašajo na zaščito investicij in povezano reševanje sporov med investitorjem in državo se ne bodo uporabljale vse do ratifikacije v vseh državah članicah EU," je spomnila. Štravs Podlogarjeva je izpostavila še glavne sektorje, na katere bo imel sporazum največji učinek - to so vozila, zdravila in storitve.

Kanada bo tehnične predpise s področja vozil prilagodila predpisom Združenih narodov, ki nastajajo v okviru Svetovnega foruma za harmonizacijo predpisov na področju vozil v Ženevi, kar bo zmanjšalo stroške evropskim avtomobilskim proizvajalcem.

Protokol o medsebojnem priznavanju dobrih proizvodnih praks bo proizvajalcem zdravil omogočil odpravo podvojenega testiranja za namene prodaje zdravil na kanadskem trgu. Poleg tega določbe na področju intelektualne lastnine izenačujejo področje patentne zaščite zdravil v Kanadi s pogoji, ki obstajajo v EU.

Na področju storitev pa se bo v EU s sporazumom predvsem izboljšal dostop na kanadski trg finančnih storitev, telekomunikacij, energije in pomorskega transporta, so še dodali na ministrstvu, ki bo v sodelovanju z zainteresiranimi gospodarskimi združenji pripravilo tudi predstavitev sporazuma in njegovo izvajanje v praksi.

Za dokončno uveljavitev bo treba sporazum, ki je v evropski javnosti, tudi slovenski, tarča ostrih kritik. Doslej so sporazum sicer ratificirali parlamenti šestih članic: Latvije, Danske, Španije, Hrvaške, Malte in Portugalske. O tem, kdaj bo končana ratifikacija v vseh članicah, v Bruslju ne želijo ugibati.