21.9.2017 12:00

Jezikovni portal Fran zabeležil 20-milijonti obisk

Ljubljana, 21. septembra - Vseslovenski jezikovni portal Fran je danes ponoči zabeležil 20-milijonti obisk. Portal, ki deluje pod okriljem Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC Sazu, je nastal pred tremi leti in kmalu postal zelo dobro obiskana spletna stran v Sloveniji.

Fran združuje vse temeljne jezikovne priročnike za slovenski jezik in ni le prepoznaven doma, temveč tudi v tujini. Nastal je izključno z denarnimi sredstvi, ki jih inštitut sam ustvari na trgu, ter iz infrastrukturnih virov ZRC Sazu. Iz državne blagajne namensko ni dobil niti evra, poudarjajo na inštitutu.

Upanje za inštitut se kaže na razpisu v okviru nacionalnega programa za jezikovno politiko 2014-2018, ki predvideva sredstva za izdelavo baze slovenskih zemljepisnih imen. Zadnje referenčno delo za to področje je bil Slovar slovenskih zemljepisnih imen avtorjev Franca Jakopina, Tineta Logarja in Toma Korošca, ki izšel leta 1985 v zbirki Cankarjeve založbe.

"Zemljepisna imena so na portalu Fran še nezapolnjena niša," pravi predstojnik Marko Snoj. Če bi inštitut s svojo ponudbo uspel na razpisu, bi uporabniki slovenskega jezika v roku treh let od začetka financiranja dobili bazo 6000 zemljepisnih imen krajev v Sloveniji. Ta bi vključevala navedbe o naglasih, predlogih, oblike za prebivalke in prebivalce ter morebitna dvojezična poimenovanja. Vsi ti podatki bi bili na voljo brezplačno, so ob 20-milijontem obisku portala izpostavili na inštitutu.