#družba 16.9.2017 13:12

Edison bo Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti

Celje, 16. septembra - Na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti je danes potekala konferenca Edison 2017. Kot je ob tej priložnosti ocenil predsednik poslovnega odbora družbe Hidria Iztok Seljak, je sodobna družba v intenzivnem prehodu v brezogljično, zeleno in trajnostno usmerjeno družbo. Ocenjuje, da bo Edison Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti.

Celje, celjski sejem.
Odprtje konference Edison 2017, na kateri je zbrane nagovoril predsednik poslovnega odbora družbe Hidria Iztok Seljak.
Foto:Lili Pušnik/STA

Celje, celjski sejem.
Odprtje konference Edison 2017, na kateri je zbrane nagovoril predsednik poslovnega odbora družbe Hidria Iztok Seljak.
Foto:Lili Pušnik/STA

Dejal je tudi, da se je projekt Edison rodil iz poskusa razumevanja vsega tega, kar je pred nami. Projekt Edison (Eco Driving Innovative Solutions and Networking) je inovativna platforma za zeleno mobilnost prihodnosti. V projektu je zbranih več kot 40 strateški partnerjev, podjetij, raziskovalnih institucij, občin in Rotary klubov. Z njim Slovenija pospešeno razvija model učinkovitega prenosa dostopnih in uporabniku prijaznih tehnologij zelene mobilnosti na trgu.

"Slovenija bo z Edisonom vstopila v samo jedro globalnega razvoja zelenih mobilnostnih tehnologij in rešitev prihodnosti. Edison je predvsem inovativni nov poslovni model brezmejnega sodelovanja med znanostjo, izobraževanjem in gospodarstvom, med javnim in zasebnim v skupno dobro, s katerim bomo prevzeli vodilno vlogo pri kreiranju in aplikaciji inovativnih prebojnih rešitev zelene mobilnost prihodnosti v Sloveniji, regiji Evropi in globalno," meni Seljak.

Dodal je še, da se Edison zavzema za razširjeno in masovno dosegljivo električno mobilnost. V okviru Edison eCity bodo kmalu odprli inovativne centre v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici, do konca oktobra pa bodo v Celju odprli hitro polnilnico, prav tako tudi v Ljubljani. V Celju bodo uvedli tudi električni avtobus.

Z razvojem, izdelavo in vpeljavo človeku prijaznih zelenih mobilnostnih tehnologij, partnerji Edisona pomembno prispevajo k varovanju okolja, krepitvi gospodarstva, boljši kakovosti življenja in s tem boljšemu svetu za vse nas. Ker je večina od tega tudi temeljnih načel rotarijstva, so se projektu pridružili številni Rotary klubi iz Slovenije in Srbije. Skupaj in povezani želijo prispevati k rasti blaginje in širšemu zadovoljstvu tako Slovenije kot regije.

Projekta Edison eCity in eCelje, ki sta jih danes predstavila na sejmu, v slovenske občine vpeljujeta celovit koncept elektromobilnosti. Mestna občina Celje je na tem področju primer dobre prakse, saj je kot prva v projektu ta koncept prevzela in s tem javnosti sporočila, da je prihodnost v zeleni energiji in mobilnosti. Trenutno ima občina 10 električnih polnilnic, v pol leta naj bi jih odprla še 30, v občinski vozni park pa prvič uvaja električna vozila.

V Celju bo kmalu začel voziti tudi električni taksi, na razpolago bo medkrajevni dnevni najem električnih vozil (e-car sharing), ki ga nameravajo partnerji razširiti po vsej Sloveniji.

"Želimo biti zgled ostalim občanom, zato smo nedavno kupili prvo električno vozilo in smo v fazi nakupa še enega. V Celju je na voljo kar nekaj polnilnih postaj za električna vozila. Z izgradnjo polnilne infrastrukture in spremenjeno parkirno politiko želimo spodbuditi občane, da kupijo e-vozila," je dejal celjski župan Bojan Šrot.

Ker projekt Edison pokriva vse ključne strateške usmeritve EU, ga od njegovega samega začetka spremljata tako slovenska vlada s pristojnimi ministrstvi kot evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je danes svečano odprla tudi Edison eCelje. S projektom in načrtovanim Edison inovativnim centrom v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici se tako Slovenija spreminja v naravni laboratorij zelene mobilnosti prihodnosti in v vzorčni poligon za kreiranje in testiranje inovativnih zelenih tehnologij.

Partnerji s tem zagotavljajo dodatno gospodarsko rast, nova kakovostna delovna mesta, preprečujejo beg možganov ter k nam privabljajo tuje vlagatelje in strokovnjake, ki s svojim inovativnim znanjem in rešitvami za vse nas gradijo lepšo in čistejšo prihodnost.

Projekt Edison je sicer nastal na podlagi že prej uspešno izvedenih projektov, Zelene Balkanike, Zelene Keltike in Adriatike. So plod sodelovanja Rotary kluba Idrija, Rotary Distrikta 1912 Slovenija in Summit 100 (Business Leaders of South East Europe). Gre za koncept elektrifikacije 2400 kilometrov avtocest, ki vključuje vzpostavitev e-car sharinga v glavnih mestih in e-bus povezav med glavnimi mesti.