Turizem 15.9.2017 16:19

Na generalni skupščini UNWTO izpostavljen tudi slovenski turizem

Ljubljana, 15. septembra - V Kitajskem Chengduju se izteka 22. generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki se je udeležujeta tudi državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar in direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Kot primer dobre prakse je bila izpostavljena Zelena shema slovenskega turizma.

Kitajska, Chengdu.
V Kitajskem Chengduju se izteka 22. generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (UNWTO).
Novi generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili.
Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Chengdu.
V Kitajskem Chengduju se izteka 22. generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (UNWTO).
Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Chengdu.
V Kitajskem Chengduju se izteka 22. generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (UNWTO).
Generalni sekretar UNWTO v odhodu Taleb Rifai.
Foto: Xinhua/STA

Dogodka, ki traja od ponedeljka do sobote, se udeležuje več kot 1300 delegatov iz več kot 130 držav, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Osrednja razprava se je osredotočala na vprašanje, kako povečati prispevek turizma na področju trajnostnega razvoja. Prav tako so delegati opredelili ukrepe UNWTO za prihodnji dve leti.

Štravs Podlogarjeva je na skupščini kot primer dobre prakse predstavila Zeleno shemo slovenskega turizma, za katero je STO prejela tudi nagrado World Legacy Award za politiko trajnostnega razvoja uglednega National Geographica. V to shemo se je doslej vključilo 23 destinacij, 14 ponudnikov namestitev, trije parki ter dve agenciji.

Med osrednjimi tematikami generalne skupščine so tudi obeležitev mednarodnega leta trajnostnega turizma za razvoj v letošnjem letu, preoblikovanje globalnega etičnega kodeksa UNWTO v mednarodno konvencijo in aktualni trendi v turizmu. Skupščina prav tako obravnava smernice in ključne prednostne naloge organizacije za prihodnja leta.

Skupščina je izvolila tudi novega generalnega sekretarja UNWTO. To je postal Zurab Pololikašvili iz Gruzije. Drugi mandat na čelu organizacije se je namreč iztekel Talebu Rifaiju, s katerim je imela sicer Slovenija odlične odnose in je našo državo tudi večkrat obiskal.

22. zasedanje generalne skupščine je drugo gostujoče na Kitajskem ter četrto v azijsko-pacifiški regiji. "Kitajska z 59 milijoni mednarodnih prihodov v letu 2016 ni le četrta najbolj obiskana država na svetu in prvi izhodni trg na svetu; je tudi primer države, ki turizmu kot gonilni sili razvoja daje prednost. Prizadevanja kitajskih oblasti, da opredelijo turizem kot strateški steber nacionalnega gospodarstva in učinkovito orodje za razvoj omogočata, da je Kitajska primerna gostiteljica tokratne generalne skupščine UNWTO," je pred začetkom dogodka ocenil Rifai.