Podjetja 15.9.2017 12:12

Vladni odbor potrdil predlog strategije razvoja poslovne odličnosti

Celje, 15. septembra - Vladni odbor za priznanje za poslovno odličnost je na današnji seji, ki je potekala na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju, potrdil predlog strategije za poslovno odličnosti 2018-2030. Kot je ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je ta zelo dober, zato pričakuje, da ga bo vlada sprejela še letos.

Priprava predloga se je začela pred enim letom, ko so imenovali delovno skupino za pripravo strateškega dokumenta. Ta je potekala pod vodstvom direktorja Urada RS za meroslovje Sama Kopača, v delovni skupini pa so sodelovali ugledni strokovnjaki iz različnih strokovnih področij. Predlog je bil v javni obravnavi do septembra.

"Dokument sistemsko ureja področje poslovne odličnosti v Sloveniji ter pod eno streho združuje različna področja in deležnike od gospodarstva, zdravstva, šolstva, pa vse do turizma in infrastrukture," je dejal Počivalšek. Zanj strategija predstavlja pomemben mejnik za krepitev odličnosti poslovanja v luči inovativnosti, ustvarjalnosti in konkurenčnosti.

Po njegovih besedah smo prišli do točke, ko je treba to področje sistemsko urediti in ozavestiti javnosti. "Ocenjevanje organizacijam prinese mednarodno priznani certifikat EFQM. Za podjetja, ki se dajo oceniti in se podajo na pot poslovne odličnosti, to prinese konkurenčno prednost v tujini, saj je točkovanje v Sloveniji primerljivo z drugimi državami," je še pojasnil minister.