Slovenija 16.9.2017 9:59

Slovenija deveta na svetu po indeksu človeškega kapitala

Ljubljana, 16. septembra - Slovenija se je med 130 državami, vključenimi v raziskavo Globalni indeks človeškega kapitala 2017, ki jo je izvedel Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na deveto mesto. Prvo trojico na lestvici upravljanja s človeškim kapitalom države sicer zasedajo Norveška, Finska in Švica.

Ljubljana.
Ljudje.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Način, na katerega države razvijajo svoj človeški kapital, lahko bolj pomembno določi njihov dolgoročni uspeh kot praktično kateri koli drugi dejavnik, poudarja WEF. Izraz "človeški kapital" pri tem zajema vse znanje in veščine, s katerimi razpolagajo ljudje in ki jim omogočajo ustvarjanje vrednosti v globalnem gospodarskem sistemu.

"Človeški kapital ni določen zgolj s formalnim izobraževanjem in urjenjem. S časom se lahko krepi, z uporabo raste, ali pa se izgublja, če ni uporabljen," so pojasnili raziskovalci.

Poročilo o indeksu globalnega človeškega kapitala zajema 130 držav in jih ocenjuje z ocenami od 0 (najslabše) do 100 (najboljše) glede na štiri kategorije, ki določajo uspeh razvoja človeškega kapitala: kapaciteto (formalna izobrazba), uporabo (uporaba in kopičenje znanja in sposobnosti med odraslo populacijo), razvoj (izobraževanje delovne sile prihodnje generacije ter dodatno izobraževanje ter prekvalifikacije trenutne delovne sile) ter know-how (globina in širina specializiranih znanj in sposobnosti, uporabljenih v delovnih procesih).

Poročilo ugotavlja, da je svet razvil le 62 odstotkov človeškega kapitala, kot ga meri kazalec. To pomeni, da države v povprečju zanemarjajo 38 odstotkov razpoložljivega jim talenta. Le 25 držav koristi 70 odstotkov ali več človeškega kapitala, ki jim je na voljo, 14 držav pa ostaja pod mejo 50 odstotkov.

Najvišje ocene so si sicer priborile Norveška (77,12), Finska (77,07) in Švica (76,48). Med prvo deseterico so tudi nekatera od večjih svetovnih gospodarstev, na primer ZDA na četrtem in Nemčija na šestem mestu. V prvi dvajseterici so štiri države iz vzhodnoazijske in tihomorske regije, tri iz vzhodne Evrope in srednje Azije ter ena iz regije Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

Slovenija se je s povprečno oceno 73,33 uvrstila na deveto mesto. Najboljšo oceno (81,10, sedmo mesto) je prejela pri podkazalcu kapacitete, najslabšo (65,90, 64. mesto) pa pri uporabi. Pri razvoju je njen dosežek 79,21 točke oz. 13. mesto, pri know-how pa 67,10 točke oz. 18. mesto med 130 državami. V poročilu za leto 2016 je bila sicer Slovenija na 16. mestu.

Poročilo ugotavlja, da so vodilne države po tem indeksu v glavnem tiste z dolgoročno predanostjo dostopnosti izobraževanja in ki vključujejo velik delež delovne sile v poklice, ki terjajo obsežna znanja in izkušnje, v različnih sektorjih. "Ne preseneča, da so to večinoma gospodarstva z visokimi prihodki," navaja WEF.

Med preostalimi velikimi svetovnimi gospodarstvi je na primer Kitajska na 34. mestu z oceno 67,72, Japonska na 17. mestu z oceno 72,05, Velika Britanija na 23. mestu z oceno 71,31 ter Indija na 103. mestu z oceno 55,29. Na dnu lestvice je Jemen z oceno 35,48. Eno mesto pred Slovenijo je Švedska (73,95), eno mesto za njo pa Avstrija (73,29).