Podjetja 14.9.2017 15:40

Adria Tehnika praznuje 15-letnico sodelovanja z Bombardierjem

Brnik, 14. septembra - Adria Tehnika je ob 15-letnici sodelovanja z enim vodilnih proizvajalcev letal na svetu, kanadskim Bombardierjem danes na Brniku pripravila slovesnost za poslovne partnerje. Kot je povedal izvršni direktor Adria Tehnike Maksimilijan Pele, podjetje v zadnjem obdobju beleži rast, hkrati pa išče nove stranke in dopolnilne dejavnosti.

Brnik.
Vzdrževanje letala znamke Bombardier CRJ.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Brnik, Adria Tehnika.
Novinarska konferenca pred proslavo ob 15-letnici sodelovanja med Adria Tehniko in Bombardierjem.
Izvršni direktor Adria Tehnike Maksimiljan Pele.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Brnik, Adria Tehnika.
Novinarska konferenca pred proslavo ob 15-letnici sodelovanja med Adria Tehniko in Bombardierjem.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Brnik, Adria Tehnika.
Novinarska konferenca pred proslavo ob 15-letnici sodelovanja med Adria Tehniko in Bombardierjem.
Izvršni direktor Adria Tehnike Maksimiljan Pele.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Leta 2002 je Adria Tehnika postala pooblaščena vzdrževalna organizacija za Bombardier v Evropi. To je bil rezultat dolgoletnega uspešnega upravljanja Adrie Airways z letali CRJ100/200. S tem sodelovanjem pa je podjetje s ponudbo svojih storitev vstopilo na globalni trg. Leta 2005 je Adria Tehnika nato začela tudi z vzdrževanjem letal Airbus A320.

Doslej so opravili že več kot 1200 pregledov letal, od tega skoraj 800 na letalih tipa CRJ. 15-letno sodelovanje z Bombardierjem pa pomeni tudi zelo pomembno referenco za Adria Tehniko. "Prepoznani smo bili kot organizacija, ki zagotavlja nesporno kakovost in varnost svojih storitev," je na novinarski konferenci pred slovesnostjo izpostavil Pele.

V podjetju, ki ima tri hangarje, letno pregledajo okoli 100 letal. V prihodnje pa želijo nadaljevati sodelovanje z Bombardierjem in Airbusom ter širiti število strank ter produktov. Adria Tehnika sledi novim tehnologijam in dodaja tudi nov produkt, to je vzdrževanje leta A320neo. S tem ima zagotovljeno delo za vsaj nadaljnjih 20 let.

"Letošnje poslovanje je skladno s plani, s čimer smo zadovoljni, gledamo pa v prihodnost," je povedal Pele in spomnil, da je podjetje uspešno izšlo iz krize, v kateri se je znašlo pred nekaj leti, in doseglo preobrat v poslovanju. Ob rasti potrebujejo tudi več prostora, kar nameravajo najprej rešiti s postavitvijo šotora.

Ob rasti obsega dela se povečuje tudi število zaposlenih. "Na današnji dan Adria Tehnika zaposluje največje število zaposlenih doslej in do konca leta nameravamo zaposliti še nekaj ljudi," je povedal Pele in pojasnil, da je trenutno skoraj 230 zaposlenih, pri čemer je bil letošnji plan, ki so ga večinoma že uresničili, zaposliti 40 ljudi.

Ob tem se je Pele odzval tudi na nekatere očitke o obsežnem najemanju agencijskih delavcev. "Agencijski delavci so realnost naše panoge, saj moramo špice pokrivati z delavci, ki jih najamemo za krajši čas," je povedal Pele in zagotovil, da njihovo število ne presega zakonsko dovoljenega. Ob tem je dodal, da se v podjetju tudi že soočajo s pomanjkanjem ustreznih kadrov, zato mladim ponujajo štipendije in prakse.

Glede izjav o šikaniranju zaposlenih, ki so se pojavile v javnosti, je Pele dejal, da gre tu morda zgolj za "peščico ljudi, ki po skoraj dveh letih še ni sprejela dejstva, da je podjetje v zasebni lasti". "Naša edina pot je naprej, navzgor," je izpostavil Pele in zagotovil, da ljudem nudijo dobre delovne pogoje in dobre plače ter da se v zadnjem času še dodatno posvečajo usposabljanju in komunikaciji.

"Dejansko je en naših pomembnih izzivov za prihodnost izboljševanje delovnih pogojev, na katerem delamo že sedaj, saj so ljudje v tem našem poslu najpomembnejši element. Hangarje in opreme je mogoče z denarjem kupiti, ljudje in njihove izkušnje ter znanje pa niso tako na široko na razpolago," je poudaril Pele.

Glede nesoglasij o kolektivni pogodbi, ki so letošnjo pomlad skoraj vodili v stavko zaposlenih, pa je Pele pojasnil, da nova kolektivne pogodbe še ni, je pa sedaj tudi sindikat podal svoj predlog in Pele računa, da bodo skušali v najkrajšem možnem času zadeve doreči.