Bruselj/Strasbourg, 13. septembra - Vzdušje v EU je danes precej boljše kot pred letom dni, vendar nujnost reform in izziv zagotovitve zaupanja državljanov ostajata, je eno temeljnih sporočil iz razprave o stanju EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Govor predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je dobil veliko podpore, a tudi kritike.

V najvplivnejši politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), ki je tudi Junckerjeva politična družina, so pričakovano pozdravili ideje šefa komisije za poglabljanje unije in njegov poziv Evropi, naj izkoristi ugoden veter in razpre jadra.

Vodja EPP Manfred Weber je izpostavil, da je treba obraniti evropski, socialni način življenja in evropsko identiteto v hitro spreminjajočem se svetu, saj Evropejci čutijo "oster veter globalizacije".

Zavzel se je za strog nadzor zunanje meje unije, izpostavil, da terorizem ni konflikt med kristjani in muslimani, temveč med humanostjo in barbarizmom, ter znova opozoril, da Turčija ne more postati polnopravna članica EU - ne danes ne kdaj koli v prihodnosti.

Prispodobo z vetrom je nadaljeval vodja druge največje politične skupine, evropskih socialdemokratov (S&D), Gianni Pittella, ki se je strinjal, da v Evropi piha veter upanja, a opozoril pred pretiranim idealizmom.

Sopredsedujoči tretji največji politični skupini zmerno evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall je opozoril na izziv zaupanja Evropejcev, ki želijo vedeti, da odločevalci ne bodo krmarili ladje v novo nevihto.

Da je bil Junckerjev govor poln vizije in ambicij, je ocenil veteran evropske politike, vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Izpostavil je spremembe v primerjavi z lanskim letom, zlasti zaton populistov, ter opozoril, da državljani nočejo uničiti Evrope, temveč jo želijo reformirati.

Pozval je zlasti k reformi azilnega sistema, saj sedanji po njegovi oceni ni evropski, temveč je nacionalni egoizem. Pozval je znova tudi k evropski obveščevalni agenciji po vzoru ameriškega FBI.

V evropski združeni levici (GUE/NGL) so Junckerjevo vizijo opisali kot evropski projekt za elite ter pozvali k socialni in solidarni Evropi, v kateri naj institucije resnično poslušajo državljane; Zeleni pa so pozvali k zmanjšanju neenakosti in upoštevanju omejitev planeta.

Kot vselej je bil tudi tokrat oster vodja evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD) Nigel Farage, ki je Junckerju očital, da ga ni brexit ničesar naučil, Verhofstadtu pa, da se slepi, če misli, da je val populizma mimo.

Farage je še ocenil, da odnos EU Poljsko in Madžarsko nedvomno spominja na sovjetski komunizem. "Vse, kar lahko rečem, je: hvalabogu, da odhajamo," je izpostavil.

Med razpravo je odmevalo nestrinjanje glede ideje transnacionalnega volilnega seznama na prihodnjih evropskih volitvah leta 2019, ki jo je v govoru podprl Juncker, češ da evropske volitve niso zgolj skupek nacionalnih kampanj.

Medtem ko je Verhofstadt to idejo podprl in se strinjal, da je Evropa več kot vsota 27 nacionalnih demokracij, ji prvak EPP Weber ostro nasprotuje in meni, da transnacionalni seznam ni nujen, saj se njegova skupina že zdaj bori za transnacionalne interese.

Juncker se je evropskim poslancem opravičil, da po več kot enournem govoru ne more ostati in odgovoriti na vsa njihova vprašanja, ker ga muči išias in mora počivati. Spomnil pa je na skupno odgovornost institucij EU za ukrepanje in jih pozval, naj preučijo niz njegovih predlogov.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je Junckerju zaželel dobrega zdravnika, da bo popolnoma zdrav in bo lahko odgovarjal na vsa vprašanja evropskih poslancev.