Velenje, 13. septembra - Na Kariernem sejmu, ki danes poteka v Velenju, se predstavlja 32 podjetij, med njimi so Lek, Gorenje, Pošta Slovenije, Metal Ravne, Unior Zreče, Dorssen, Odelo Slovenija, Lasertehnik, Powersery in Spar Slovenija. Kot navaja organizator zaposlitveni portal MojeDelo.com, se za iskalce zaposlitve obetajo številne priložnosti in zanimiva predavanja.

Karierni sejem v Velenju je četrti, ki ga pripravlja omenjeni portal, obiskovalcem pa ponuja priložnost priti še korak bližje do zaposlitve. Obiskovalci lahko opravijo pogovore z delodajalci in obiščejo številne karierne točke. "V enem dnevu lahko obiskovalci opravijo več zaposlitvenih pogovorov, kot bi jih sicer v enem letu, ter se izognejo pisanju prošenj in dolgim selekcijskim postopkom," navaja organizator sejma.

Na sejmu strokovnjaki svetujejo kako nastopiti na trgu dela in kako pripraviti dokumente, da nas delodajalci vidijo kot ustreznega kandidata.

Direktorica velenjske območne službe Zavoda za zaposlovanje RS Nataše Detečnik je pred sejmom postregla s podatki, da je bilo konec julija v Območni službi Velenje registriranih 4933 brezposelnih oseb, kar je za dobrih 19 odstotkov manj kot julija lani. Povprečni čas brezposelnosti oseb je bil ob koncu julija 25,9 meseca, medtem ko je bil v Sloveniji 30,2 meseca.

Od januarja do julija letos je bilo iz evidence brezposelnih v Območni službi Velenje odjavljenih 4097 oseb, kar je 0,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Med odjavljenimi osebami pa se je 3008 oseb odjavilo zaradi zaposlitve, je dejala Detečnikova.

Dejala je tudi, da so v obdobju od januarja do julija delodajalci Območni službi Velenje sporočili 4529 prostih delovnih mest. Najpogosteje delodajalci iščejo kandidate za zaposlitev na naslednjih delovnih mestih: delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, upravljavci strojev za proizvodnjo tekstilnih, krznenih, usnjenih izdelkov, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, natakarji, sestavljavci strojev, naprav in izdelkov, strugarji, orodjarji, varilci, zidarji, izvajalci suhomontažne gradnje, štukaterji, strokovni sodelavci za zdravstveno nego, prodajalci, upravljavci procesnih strojev za pridobivanje in obdelavo kovin in drugi delavci za preprosta dela.

Kot je povedala Detečnikova, so veliko prisotni tudi na terenu pri delodajalcih, letos so tako opravili več kot 200 poslovnih obiskov pri delodajalcih.

"Izzivov, s katerimi se soočamo pri opravljanju svojega dela, je več. Trenutno ocenjujemo iskanje deficitarnega kadra kot največji izziv. V ta namen brezposelne osebe še dodatno motiviramo, jih vključujemo v delavnice, ki jih sami izvajamo z namenom opolnomočenja za nastop na trgu dela, v veliko pomoč pa so nam tudi ukrepi Aktivne politike zaposlovanja. V letošnjem letu smo v ukrepe Aktivne politike zaposlovanja vključili 895 oseb", je dejala Detečnikova.

Dodala je še, da na lokalnem trgu dela vidijo priložnosti za razvoj storitvenih dejavnosti in podjetniške miselnosti pri posameznikih. V teh segmentih pa bi jim bila dobrodošla pomoč države v obliki podpiranja vzpodbudnega okolja.