Podjetja 13.9.2017 11:14

Avstrijsko gospodarstvo zainteresirano za nadaljnja vlaganja v Sloveniji

Ljubljana, 13. septembra - Avstrijsko gospodarstvo je zelo zainteresirano za nadaljnja vlaganja v Sloveniji, je danes v uvodu v zadnji dan konference o investicijskih priložnostih v Sloveniji povedal Žiga Simončič iz predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Odprtje zadnjega dne mednarodne konference o investicijskih priložnostih Slovenije s predstavitvijo pričakovanj tujih in domačih vlagateljev v Sloveniji.
Direktor Advantage Austria Peter Hasslacher.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Avstrijske investicije predstavljajo več kot 30 odstotkov vseh tujih investicij v Sloveniji oz. skupno skoraj 3,6 milijarde evrov. Slovenija je za avstrijsko gospodarstvo praktično "deseta dežela", slovenski potrošniki pa za avstrijske proizvode in storitve letno namenijo okoli 1300 evrov na prebivalca, kar je med vsemi avstrijskimi trgovinskimi partnerji največ, je pomen Slovenije za avstrijsko gospodarstvo pojasnil Simončič.

Po drugi strani so tudi podjetja v avstrijski lasti pomembna za slovensko gospodarstvo. Nenazadnje zaposlujejo več kot 20.000 ljudi, ta številka pa se bo zdaj s prihodom Magne še povečala, je še povedal Simončič.

Pojasnil je, da imajo avstrijski investitorji s Slovenijo zelo pozitivne izkušnje. 92,5 odstotka bi jih še investiralo, je povedal.

Najbolj so zadovoljni s slovensko delovno silo. "Slovenski delavci so zelo izobraženi in marljivi," je povedal Simončič.

Med problemi, ki jih izpostavljajo avstrijski investitorji, pa so na drugi strani nefleksibilna delovna zakonodaja in tudi plačilna disciplina. Slovenska država bi lahko izboljšala tudi stanje na področju administrativnih ovir in predvsem na področju davčnih obremenitev. "Za investitorje je najpomembnejša pravna in davčna predvidljivost," je še povedal Simončič.

Glede davčnih obremenitev in predvsem možnosti davčnih optimizacij je pred njim na konferenci predavala direktorica Deloitta Alenka Gorenčič. Kot je dejala, je Slovenija na lestvici evropskih držav po razvitosti davčnega okolja nekje v sredini, kar pa je po svoje problem, saj bi lahko vsaj na katerem davčnem področju izstopala in morda tudi na ta način bolj privabljala investitorje. "Rabimo večjo privlačnost davčnega okolja," je poudarila.

Položaj Slovenije med ostalimi državami pri pridobivanju investicij je pred Gorenčičevo predstavil tudi Boštjan Malus iz podjetja KPMG za poslovno svetovanje. Slovenija se na lestvicah konkurenčnosti iz leta v leto počasi dviga, zlasti na račun velike varnosti države, nizke stopnje kriminala, izobražene delovne sile in tudi dobrega zdravstva, problematične pa ostajajo davčne obremenitve, administrativne ovire in dolgotrajnost določenih upravnih postopkov. Prav tako je negativna velika reguliranost poslovnega okolja, je opozoril Malus.

Med privlačnimi dejavniki za investicije v Slovenijo je Malus sicer izpostavil tudi kakovostno infrastrukturo, ki je boljša od ostalih vzhodnoevropskih držav, a še vedno slabša od npr. avstrijske, nemške ali italijanske. Investitorjem je všeč tudi dobra kakovost življenja - tu se Slovenija uvršča na 10. mesto v svetu in na 7. v Evropi -, pomembna pa jim je tudi osrednja geografska lega v središču Evrope z dostopom do vseh pomembnejših trgov, je še povedal Malus.

Predlagal je tudi nekaj izboljšav, da bi bila Slovenija bolj uspešna pri pridobivanju tujih investicij - od nadaljevanja premišljene privatizacije do zmanjšanja davčnih obremenitev za strokovno izobražen kader in omejitve zgornje meje za plačilo prispevkov od plače. Zelo bi pomagala tudi nadaljnja digitalizacija na področju pridobivanja različnih dovoljenj, na področju izobraževanja pa večja povezanost izobraževalnega sistema z gospodarstvom. Prav tako je treba izboljšati pravno varnost in skrajšati postopke izterjav na sodiščih, se je še zavzel Malus.