Podjetja #družba 12.9.2017 17:24

Nagrado za eko inovativen proizvod odnesel probiotični napitek na osnovi sirotke

Ljubljana, 12. septembra - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija, na katerem se je letos pomerilo sedem ekip. Zmagala je skupina študentov, ki je razvila izdelek On my whey - probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.

Glavni cilj tekmovanja, ki povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci, je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, timskega dela, predvsem pa razvoja kadrov in kompetenc, so v sporočilu za javnost zapisali na zbornici.

Gre za praktično izkušnjo, saj imajo študentje možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja že v času študija. Nacionalna ocenjevalna komisija je naj eko-inovacijo opredelila na podlagi ocen javnega nastopa, predstavitve projekta, strukture in vsebine pojasnjevalno-tehničnega dosjeja ter nenazadnje na podlagi senzoričnih lastnosti izdelka.

Za najboljšo eko-inovacijo je bil letos razglašen izdelek z imenom On my whey, izdelek iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Ekipa študentov v sestavi Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek, pod mentorstvom Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bo z izdelkom Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Drugo mesto je zasedel prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki ne vsebuje maščob in soli, tretje mesto pa ravioli v dveh različnih okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12, so še zapisali na zbornici kmetijskih in živilskih podjetij.