12.9.2017 16:43

Evropski parlament potrdil shemo za brezplačen dostop do spleta

Strasbourg, 12. septembra - Evropski poslanci so danes potrdili shemo za vzpostavitev brezplačnih dostopnih točk do brezžičnega interneta po EU brez diskriminatornih pogojev. V okviru projekta WiFi4EU naj bi do leta 2020 na javnih krajih, kot so parki, bolnišnice in knjižnice vzpostavili javne točke za dostop do brezžičnega interneta, kar bo financirala EU.

Belgija, Bruselj. Evropski parlament. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropski parlament.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Brezplačen dostop do spleta bo na voljo v vseh članicah unije. Pri tem se bodo v projektu še posebej osredotočili na točke, kjer je trenutno težko dostopati do interneta.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je načrte za WiFi4EU prvič omenil lani, ko je izpostavil, da je cilj unije "opremiti vsako evropsko vas in mesto z brezplačnim dostopom do interneta okoli javnih središč do leta 2020".

Sredstva bodo uporabljena "zemljepisno uravnoteženo" v več kot 6000 skupnostih po državah članicah. Delila se bodo po načelu "kdor prej pride, prej melje", z njimi pa se bodo financirale brezplačne brezžične povezave na javnih mestih - knjižnicah, javnih upravah, bolnišnicah.

Javni organi bodo upravičeni do sredstev iz sheme, če bodo vsaj tri leta krili stroške delovanja in uporabnikom zagotovili brezplačno, lahko dostopno in varno povezavo. Evropska sredstva se lahko uporabijo samo, če se izvzameta tržno oglaševanje in uporaba osebnih podatkov v komercialne namene. Do finančne podpore niso upravičeni projekti, ki podvajajo podobno brezplačno zasebno ali javno ponudbo na istem območju.