Podjetja 12.9.2017 8:30

Slovenska obrambna industrija na sejmu v Londonu

Ljubljana, 12. septembra - Med več kot 1600 razstavljalci na sejmu DSEI - enem največjih sejmov s področja obrambne industrije in varnosti na svetu, ki ga bo od danes do petka mogoče obiskati v Londonu, se bo predstavila tudi slovenska obrambna industrija. Pod okriljem agencije Spirit Slovenija se bo predstavilo 12 podjetij in institucij.

Bač pri Pivki.
Bojno streljanje pripadnikov 74. motoriziranega bataljona Slovenske vojske z oklepniki 8x8.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na sejmu DSEI vsaki dve leti predstavijo izdelke in tehnologije s področja varnosti in obrambe. Predstavlja odlično priložnost za izmenjavo, razpravo in mreženje članov varnostnih, obrambnih in vojaških združenj. Predlani je na njem sodelovalo več kot 1600 razstavljavcev iz 54 držav, našteli pa so 34.000 obiskovalcev.

Letos se iz Slovenije skupinske predstavitve udeležujejo podjetja Arex, Armas, C-Astral, DAT-CON, Em.tronic, Guardiaris, LX NAV, MIL sistemika, Predilnica Litija, Prevent & Deloza, Valhalla Turrets in ministrstvo za obrambo, so sporočili iz Spirita.

"Skupinska predstavitev naših podjetij povečuje prepoznavnost Slovenije kot tehnološko razvite industrijske države na področju obrambe in njenim podjetjem pomaga pri uveljavljanju na obrambnih trgih po svetu," je o prednostih skupinskega nastopa povedal direktor grozda obrambne industrije Slovenije Jože Renar.

Kot je dodal, bodo slovenski razstavljavci predstavili zanimive in inovativne proizvode, v katere je vloženo veliko vrhunskega znanja in dosegajo najvišje svetovne standarde kakovosti. "Lokacija razstavnega prostora je zelo dobra, v bližini največjih svetovnih ponudnikov obrambnih proizvodov, zato pričakujemo zelo dober obisk obstoječih in potencialnih novih poslovnih partnerjev," je dodal.

Slovenska podjetja, ki delujejo na tem področju, so po njegovih besedah razmeroma majhna in vsa v zasebni lasti. "Povezana so v grozd obrambne industrije, za seboj pa nimajo močne državne podpore tako kot v večini držav po svetu, saj sodi naša država med države, ki ne vlagajo veliko sredstev v posodobitev vojaške opreme," je dodal Rener. Zato so izjemno odvisna od izvoza, udeležba na tem sejmu pa nujna.