#družba 11.9.2017 16:25

Objavljen nov razpis za najbolj inovativna živila leta

Ljubljana, 11. septembra - Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, katerega namen je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, so sporočili.

Ljubljana.
Najbolj inovativno živilo leta 2017, linija izdelkov I like tofu podjetja Avokado.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Domači proizvajalci pogosto nimajo na voljo dovolj oglaševalskih sredstev, da bi inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo, so zapisali na Inštitutu za nutricionistiko.

Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, so leta 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil.

"Projekt je bil v preteklih letih zelo uspešen, februarja letos smo javnosti predstavili že tretji sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. Na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2018 bomo javnosti predstavili v začetku prihodnjega leta," je pojasnil direktor inštituta Igor Pravst.

Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira pa ga ministrstvo za zdravje. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 30. novembra preko spletne strani inštituta. K sodelovanju so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.

Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani inštituta. Vsak proizvajalec lahko predlaga eno svoje najbolj inovativno živilo po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil.